Johan Styrud är oroad över vårdläget på Danderyds sjukhus. Foto: Stefan Källstigen

Överläkaren: ”Fruktansvärt läge på sjukhuset”

Överläkaren, Johan Styrud, på Danderyds sjukhus vittnar om en hemsk sommar inom vården. – Vi är extremt nära gränsen när det börjar hända saker, säger han.

  • Publicerad 14:35, 7 aug 2018

Med temperaturer på över 30 grader under sommaren har Danderyds sjukhus fått ställa in operationer, enligt Sveriges radio. Orsaken är att det bildas kondens på grund av värmeskillnaderna.

Nu varnar även Danderyds sjukhus överläkare på kirurgen Johan Styrud för ett fruktansvärt läge på sjukhuset.

– Den här sommaren har varit den värsta jag har varit med om, dels med hemskt högt patienttryck och så värmen har gjort det fruktansvärt. Både för patienter och för personal, säger Johan Styrud till P4 Stockholm.

 

Fullbelagt på sjukhusen

Just nu är samtliga sjukhus i Stockholms län fullbelagda och enligt Johan Styrud har vårdläget kommit till en punkt där läget inte längre är patientsäkert.

– Det är fullt på huset, det finns inga vårdplatser. Vi har trångt på röntgen och intensiven. Det finns en risk för att detta inte är patientsäkert. Vi är extremt nära gränsen när det börjar hända saker. Det är väldigt, väldigt ansträngt.

I det hemskaste fallet är att man inte överlever

Johan Styrud

Det ansträngda läget kan leda dödsfall menar överläkaren. Även om man inte kan göra något åt värmen menar Styrud att fler vårdplatser måste vara öppna.

– I det hemskaste fallet är att man inte överlever. Man kan inte stänga ner vården så mycket man har gjort denna sommar, säger Johan Styrud.