Bilen som retar gallfeber på grannarna. Foto: Läsarbild Lena Thun

Övergiven bil får grannar att se rött i Täby

En övergiven Saab får grannar att se rött i ett villaområde i Hägernäs. Den lappas gång på gång och kommunen har varit där och klistrat på en röd lapp med uppmaningen att den ska flyttas, men ingenting händer. – Jag tycker att byråkratin är oerhört frustrerande, säger Lena Thun som upptäckten bilen på sin uppfart.

  • Publicerad 15:14, 26 jan 2018

När Täbybon Lena Thun klev ut genom dörren på nyårsafton gjorde hon en frustrerade upptäckt. På vägen stod en övergiven Saab och blockerade deras uppfart, med rutan sönderslagen och bilnycklar i.

– Jag ringde polisen och de sa att det inte låg på deras bord utan att det är ägaren till bilen som ansvarar för att den ska flyttas, säger Lena Thun.

Ingen rostig historia

Hon försökte kontakta ägaren men fick inget svar och hon rapporterade in bilen via Täby kommuns app för felanmälan.

– Den andra januari kom det ett bolag och lappade bilen, vilket vi tyckte var ett skämt för det stod ganska klart att bilen var övergiven. Men den var inte rostig eller så, den såg ganska fräsch ut.

Lapparna växer på hög

Men bilen lappades igen. Och igen. Efter tre gula lappar kom Täby kommun på besök och placerade en röd lapp på framrutan den 11 januari. Där står det att bilen är tvungen att flyttas inom tre vardagar, annars kan bilen bli bogserad. Men fortfarande har ingenting hänt.

– Men bilen står fortfarande kvar, det är rena skämtet. Den måste lappas flera gånger och processen måste ha sin gång. Jag tycker att byråkratin är oerhört frustrerande, säger Lena Thun.

Under fredagen har flera gula lappar tillkommit eftersom bilen flyttats en bit in på gräsmattan för att bereda väg åt plogmaskinen. På Täby kommuns hemsida medger man att flytt av fordon ofta ”är en komplicerad process och kan upplevas som långsam”.

I ett mejl svarar man att det vanligtvis tar 14 dagar innan från det att bilen upptäckts innan den bogseras bort, men att det kan finnas orsaker till att det försenats: ”t.ex att bilen flyttar sig från en sida till en annan då börjar hela processen om igen”

Ägaren bor i Södertälje

Men hur hamnade bilen framför Lenas uppfart med nycklar i och sönderslagen ruta? Ägaren till bilen bor i Södertälje och Mitt i har försökt att få kontakt med personen utan resultat.