Naturskolan arrangerar temadagar för om natur, miljö och hållbarhet för skolor och förskolor. Foto: Stefan Källstigen

Över tusen personer har skrivit på för att rädda Naturskolan

Upprörda lärare lämnade på torsdagen över en namnlista i stadshuset, med nästan 1200 underskrifter mot förslaget att lägga ner Nacka naturskola. – Naturskolan är ett unikt sätt för elever och lärare att komma ut i en annan miljö, säger mellanstadieläraren Ebba Drakenberg.

  • Publicerad 20:00, 9 jan 2020

På måndag ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till ett förslag från kommunens skolförvaltning, om att lägga ner Nacka naturskola i Velamsund.

Förslaget har mött kraftig kritik. På torsdagen lämnade fyra lärare från Sågtorpsskolan och Myrsjöskolan över en protestlista, underskriven av nära 1200 personer, till kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Jag förstår faktiskt inte hur de kan föreslå det här.

Ebba Drakenberg, lärare

Initiativtagare till insamlingen är Ebba Drakenberg, mellanstadielärare på Sågtorpsskolan.

– Jag förstår faktiskt inte hur de kan föreslå det här. Naturskolan är ett miljöpedagogiskt centrum som utbildar både barn och vuxna i klimat- och miljöfrågor. Det är oerhört angeläget i dag, säger hon till Mitt i Nacka.

Tjänstemän anser att skolan spelat ut sin roll

Skolförvaltningen motiverar sitt förslag med att besparingar krävs för att kunna hålla budgeten. Andelen elever som besöker skolan inte är tillräckligt hög, menar förvaltningen, med tanke på de 1,5 miljoner kronor som skolan kostar kommunen på ett år.

Förvaltningen anser också att Naturskolan har spelat ut sin roll då ”det finns ett betydligt större medvetande och kunskap om miljöfrågor på skolorna idag.”

Pia Nybo och Marika B Hansen, två av lärarna som lämnade namnunderskrifter till Mats Gerdau (M) på torsdagen. Foto: Privat

Ebba Drakenberg köper inte det resonemanget.

– Det kräver mycket för att en F-6-skola att komma ut och göra liknande aktiviteter. På Naturskolan finns redan färdiga utbildningspaket. Det är ett unikt sätt för elever och lärare att komma ut i en annan miljö.

Socialdemokraterna vill ha kvar skolan

Bilden av att skolan inte är välbesökt är direkt felaktig, menar hon, och hänvisar till färska siffror från 2019 (se faktaruta).

– Naturskolan är fullbelagd. Det stämmer inte att antalet besökare minskat.

Khashyar Farmanbar (S) vill bevara och utveckla Nacka naturskola. Foto: Pressbild

Försöket att rädda Naturskolan stöds av Socialdemokraterna, som anklagar Alliansen för att ha lagt en budget som slår mot barn och klimat.

– Klimatfrågorna är vår tids största utmaning och vår samverkan med naturen är en viktig del av det. Om något är det mer angeläget att se över hur Naturskolans verksamhet kan utvecklas så att fler kan dra nytta av den, säger oppositionsrådet Khashyar Farmanbar (S).

Gerdau (M): ”Vi får se var vi landar på måndag”

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) hänvisar till att Nacka blir av med mer pengar i det omgjorda skatteutjämningssystemet, och att pengar måste tas någonstans ifrån.

– Vår produktionsdirektör för Välfärd skola har bedömt att den här besparingen är den minst smärtsamma för skolan i Nacka, säger han.

Ska man tolka det som att ni kommer att gå vidare med den här nedläggningen?

– Nej vi har inte bestämt något än. Vi ska diskutera frågan och så får vi se var vi landar på måndag.

Fakta

Har funnits sedan slutet av 80-talet

Nacka naturskola i Velamsund startade vid årsskiftet 1988/89 och arrangerar temadagar om natur, miljö och hållbarhet för förskolor och skolor.

Naturskolan har även fortbildning för lärare.

Under 2019 besöktes Naturskolan av 2600 barn och ungdomar, fördelade på 111 grupper från 29 skolor och förskolor.

Det är en ökning jämfört med 2018 då 25 skolor besökte Naturskolan.

Källa: Nacka kommun
Visa merVisa mindre