Ändras. Över tio år senare fälls en man från Sollentuna för våldtäkt mot barn efter att nya dna-analyser gjorts. Foto: Mitt i

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på nytt.

  • Publicerad 19:00, 26 jul 2021

Gärningsmannen, som då var i 50-årsåldern, bodde nära ett behandlingshem i Sollentuna. En kväll i januari 2010 mötte mannen en pojke som var intagen på behandlingshemmet som bad mannen om cigaretter.

Mannen ska sedan ha följt efter pojken, dragit in honom i ett skogsparti och utsatt honom för våldtäkt.

Dömd och frikänd

Mannen nekade till brott när han åtalades i Attunda tingsrätt, men rätten bedömde pojken som trovärdig, liksom vittnesmålen från flera av de anställda på behandlingshemmet.

Därför dömdes mannen för våldtäkt mot barn. Påföljden blev fängelse i två år och fyra månader, och 115 000 kronor i skadestånd.

Men domen överklagades och hovrätten gjorde senare en annan bedömning när det gällde pojkens trovärdighet.

Man tyckte också att det borde finnas teknisk bevisning i form av pojkens dna på den misstänktes kalsonger, så Svea hovrätt ändrade tingsrättens dom och frikände mannen.

Ny dna-analys

Sista ordet var dock inte sagt. Under polisens insats Viktoria som inleddes 2019, där man gick igenom äldre sexualbrottsärenden, visade det sig att det gick att göra nya analyser på befintligt extrakt då det i dag finns ett analysverktyg som är känsligare, kan ta fram mer information, och inte kräver lika många celler för att få ett resultat.

Och nu visade det sig att pojkens dna fanns på materialet som säkrades 2010. Riksåklagaren ansökte om resning ”till nackdel för den i hovrätten frikända personen”, med hänvisning till den nya analysen.

– Den gav stöd för att målsägandens dna fanns på det material som säkrades 2010, sa Lisbeth Johansson, överåklagare för handläggning av resningsärenden, i februari i fjol.

Kortare fängelsestraff

Högsta domstolen medgav prövning och med den nya bevisningen ändrade hovrätten den tidigare hovrättsdomen.

I juni i år, över tio år senare, dömdes mannen mot sitt nekande, precis som i tingsrätten, för våldtäkt mot barn och ska betala 115 000 kronor i skadestånd till pojken, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Fängelsestraffet blir emellertid kortare – ett år och åtta månader. Hovrätten anser visserligen att straffvärdet är två år och fyra månader men då en ”ovanligt lång tid förflutit sedan brottet begicks” får den tilltalade ”ett lägre straff än brottets straffvärde motiverar”, skriver man i domen.

Ett fåtal gånger i Sverige de senaste decennierna

En av få möjligheter som finns att pröva en dom som har vunnit laga kraft är att med stöd av nya omständigheter eller bevis ansöka om resning.

Ett beslut om resning innebär att den gamla domen upphävs och att det normalt blir en ny rättegång.

När det gäller en dom som har meddelats av en hovrätt är det Högsta domstolen som beslutar om resning.

Ansökan om resning till men för den tilltalade sker inte ofta i Sverige. Det har hänt ett fåtal gånger de senaste decennierna.

För att en brottmålsdom som har vunnit laga kraft ska få resning krävs att sökanden åberopar någon omständighet eller något bevis som inte har lagts fram tidigare och att den tilltalade sannolikt skulle ha dömts för brottet om omständigheten eller beviset hade lagts fram i brottmålet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Visa merVisa mindre

Detta har hänt:

30 januari 2010: En pojke blir utsatt för våldtäkt i Sollentuna.

10 november 2010: En man döms i Attunda tingsrätt för våldtäkt mot barn.

7 mars 2011: Hovrätten ändrar tingsrättens dom och frikänner mannen.

3 juli 2019: Riksåklagaren beslutar att förundersökningen mot den tilltalade ska återupptas, grundat på en förnyad analys som Nationellt forensiskt centrum gjort av ett arkiverat dna-prov.

20 februari 2020: Högsta domstolen tar beslut om resning till men för den tidigare friade mannen och förklarar att hovrätten ska ta upp målet till ny behandling avseende åtalet för våldtäkt mot barn, och skadestånd.

18 juni 2021: Ny dom faller i hovrätten. Den nya bevisningen leder till att mannen fälls på nytt för våldtäkt mot barn.

Visa merVisa mindre

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00