– Det är väldigt positivt att vaccinationerna löper på och att vi Vaxholmare vaccinerar oss när vi erbjuds, säger Malin Forsbrand (C), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.

– Samtidigt behöver vi hålla i restriktioner ett tag till, av hänsyn till alla som ännu inte blivit vaccinerade.

I flera veckor nu har nu Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterat om en minskad smittspridning, vilket även märkts i norrortskommunerna.

Vecka 20 (17-23 maj) sjönk antalet smittade exempelvis i Täby till under hundra för första gången det här året.

Samtidigt vaccineras fler personer i allt högre takt.

Vaxholm och Danderyd är tillsammans med Norrtälje de kommuner i Stockholms län som kommit längst. Mer än hälften av den vuxna befolkningen här har nu fått minst en dos vaccin.

I Vaxholm och Danderyd, har 53 respektive 50,7 procent fått minst en spruta. Det kan jämföras med grannkommunerna Österåker (47,9 procent), Täby, (48,4 procent) och Vallentuna (45 procent). I hela länet är siffran däremot 37 procent.

Trots den positiva trenden gäller det fortfarande att hålla avstånd och bete sig klokt, för pandemin är långt från över. Det tar man fasta på även i Vaxholm.

– Vi håller i. Distansarbete för anställda och digitala politiska möten fortsätter som innan. Det är fortfarande många som ännu inte fått sin första spruta, säger Malin Forsbrand.

Totalt rapporterades 247 personer smittade med covid-19 i Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker under vecka 20. En kraftig minskning från de två föregående veckorna.

Av dessa var 24 fall i Vaxholm och 74 i Österåker.

Samtidigt har totalt åtta nya dödsfall rapporterats i norrort, varav ett i Österåker. Sedan pandemin startade förra året har totalt 61 personer avlidit av covid-19 i Österåker. I Vaxholm är motsvarande siffra sju.

– Även om vi har en god utveckling är det väldigt viktigt att vi fortfarande förhåller oss till de åtgärder som gäller, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM.

Alltså: hålla avstånd, träffa få och jobba hemma om man kan.

Enligt FHM är det tydligt att vaccineringen bidrar till den minskade smittspridningen, men det är värt att påminna om att den inte stoppar sjukdom och smitta helt.

– Vaccinen har god effekt på sjukdom, men förväntas inte förhindra samtliga fall, säger Karin Tegmark Wisell.