Ornö. Foto: Mostphotos

Över en halv miljon till kulturstigar

Kulturstigar i Värmdös, Haninges och Österåkers skärgård – om rysshärjningar, Strindberg och lämningar från vikingatiden. Nu får Stockholms läns hembygdsförbund 580 000 kronor för att genomföra projekten.

  • Publicerad 06:30, 28 jun 2018

Det är Riksantikvarieämbetet som nu fördelar 16 miljoner kronor i projektstöd till olika lokala kulturarvsprojekt.

I Stockholms län har 20 projekt beviljats sammanlagt närmare 3,4 miljoner kronor, och 580 000 kronor av dem går till Stockholms läns hembygdsförbunds projekt kulturarvsstigar i skärgården.

I praktiken handlar det om att kulturstigar ska anläggas på Runmarö, Ingarö, Ornö och Ljusterö.

Stigarna invigs om ett år

Längs kulturstigarna ska det finnas skyltar med berättelser om öarnas historia, bland annat om rysshärjningarna och lämningar från vikingatiden, 1700-talet och krigstiden i början av 1900-talet.

Sommaren 2019 väntas alla kulturstigarna vara klara och invigda.

Stockholms läns hembygdsförbund skriver i sin ansökan att man hoppas att både barnfamiljer och skolklasser ska lockas till stigarna, och att detta även ska öka besöken till hembygdsgårdarna.

Fakta

Detta ska kulturstigarna innehålla

Ornö, Haninge

På Ornö ska kulturstigar med skyltar binda ihop Kyrkviken mitt på ön med norra, södra och västra Ornö. Fokus på Ornös historia.

Runmarö, Värmdö

Här blir det en kulturstig med berättelser längs vägen om Runmarös historia, bland annat om den tidiga kalk- och gruvbrytningen, rysshärjningarna 1719 och Strindbergs vistelse på ön.

Ingarö, Värmdö

Här ska en natur- och kulturstig anläggas runt Pilhamn, området där Ingarö hembygdsförening har sin hembygdsgård. Stigen ska börja i väster vid Ingarö kyrka och sträcka sig två kilometer österut till Dyviken.

Ljusterö, Österåker

På Ljusterö i Österåker ska lämningarna från vikingatiden till och med de två världskrigen under 1900-talet belysas.

Källa: Stockholms läns hembygdsförbund
Visa merVisa mindre