När coronaviruset slog till i Sverige våren 2020 blev Stockholm först, och värst, drabbat i landet. Region Stockholms chefläkare Johan Bratt minns pandemins startskede med fasa.

– Jag kommer ihåg att vi fick dramatiska rapporter från Italien. Det var en osäker och jobbig tid. Vi fick hit smittan väldigt tidigt, och väldigt kraftfullt. Våren 2020 var den värsta tiden att gå till jobbet under pandemin, säger han.

Det som förvärrade situationen var den olyckliga tidpunkten. Många stockholmare hade sportlov och befann sig utomlands innan man insåg hur omfattande virusets spridning var.

– Smittan spreds sig betydligt mer än vad vi till en början hade räknat med.

En unik situation

Enligt Bratt råder det inga tvivel om att vi har varit med om en unik situation och en fruktansvärd ny sjukdom som drabbat många personer och närstående.

Och dessutom har det inneburit en stor ansträngning, under en väldigt lång tid, för alla som jobbar inom hälso- och sjukvården.

Med det sagt finns det dock positiva effekter efter två års pandemi.

Enligt Johan Bratt har Stockholms sjukhus blivit effektivare, man har lyckats fyrdubbla antalet intensivvårdsplatser, digitaliseringen har fått en skjuts framåt och samarbetet mellan regionen och kommuner har blivit bättre.

Osäker framtid

Antalet covid-patienter på sjukhusen är sedan en tid tillbaka på låga nivåer och viruset­ påverkar inte vardagslivet för de flesta nämnvärt. Känslan hos många är att pandemin till viss del är över.

– Det är fullt förståeligt, det här har pågått under en så lång tid. Men klart är att smittan finns kvar. Det visar sig inte minst i Stockholms avloppsvatten där nivåerna är konstanta, säger Johan Bratt.

Klart är även att Stockholmsvården fortsätter vara tungt belastad – under hela 2022. Detta då det kraft­samlas för att beta av den vårdskuld som uppkommit de senaste åren.

– Det är hög aktivitet med att kapa vårdköer. Vårdeni Stockholm kommer att vara mycket ansträngd hela året ut.

Vad tror du om framtiden?

– Det är inte osannolikt med fortsatta vaccinationer under hösten, men det är Folkhälsomyndigheten som tar de besluten. Vi är i alla fall beredda att snabbt öka den kapaciteten om det skulle bli aktuellt. En lärdom vi fått är att det är extremt svårt att spekulera i och förutse vad som ska hända.

Något som inte har förändrats det minsta är råden om hur vi ska bete oss.

– Förutom att vaccinera sig är det fortfarande mycket viktigt att tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig det minsta förkyld.