25 000 personer nappade på regionens erbjudande om att få vara med i ett hälsoprojekt för att förebygga diabetes typ 2.

534 personer har hittills utsetts att delta.

Det var i våras som projektet drog igång. Det vänder sig till personer som är i riskzonen för att utveckla diabetes, och de utsågs bland annat via ett blodprov.

https://www.mitti.se/nyheter/diabetes-ska-motverkas-med-varldsunik-finansiering/repucq!YP85XJrtkO4bNlRO2@9tAw/

– Det är glädjande att det är så många som vill delta. Detta är ingen 6-veckorskur utan långsiktiga livsstilsförändringar där både de som deltar, vården samt samhället i stort blir långsiktiga vinnare, säger Christine Lorne (C), ordförande i regionens folkhälsoberedning i ett pressmeddelande.

Får hälsocoach

Via en hälsoobligation, som ställts ut av försäkringsbolaget Skandia, får deltagarna en hälsocoach, hjälp av dietist, träning på Friskis och svettis, online-träning med mera.

Ett hälsoföretag har anlitats för detta till en kostnad om 30 miljoner kronor, pengar som Skandia står för. Blir projektet lyckat betalar regionen 33 miljoner till Skandia, som då går med vinst.

Misslyckas det får Skandia bara tillbaka 24 miljoner kronor.

Sparar 1,4 miljarder

Men den stora vinsten är förstås bättre hälsa och mindre vårdkostnader. Om alla som är i riskzonen för diabetes typ 2 kan undvika sjukdomen räknar regionen med att spara vårdkostnader på 1,4 miljarder kronor om året.

– Region Stockholm är först i världen med att ge ut en sån här hälsoobligation för att hitta nya sätt att stoppa inflödet av nya patienter och istället satsa på att människor ska få fortsätta vara friska, säger Christine Lorne.