Framtiden? Plankans innergård med det planerade nybygget till höger. Foto: Svenska bostäder

Över 18 miljoner kronor i sjön om Plankan-bygget stoppas

Prislappen för en obebyggd innergård i kvarteret Plankan på Södermalm: Drygt 18 miljoner kronor. Nu ska S, V och MP förhandla om det kontroversiella bostadsbygget ska genomföras eller ej.

  • Publicerad 12:36, 18 feb 2015

Nu blir det diskussioner med S och MP.

Förslaget att bygga 119 nya hyresrätter varav 50 studentlägenheter genom att uppföra ett ovalt hus på kvarteret Plankans innergård på västra Södermalm har stötts och blötts i åratal. Ett stort antal boende har protesterat högljutt mot det oönskade huset.

Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) har lovat att göra allt för att stoppa bygget men en ny utredning från Svenska bostäder kan göra det lättare sagt än gjort.

Den obebyggda innergården har redan kostat 18 mijoner

Enligt det kommunala bostadsbolagets beräkningar har projektet redan kostat över 18 miljoner kronor, exklusive moms. En kostnad som beräknas stiga till nästan det dubbla om projektet fortgår. Enligt Svenska bostäders beräkningar kommer projektet att kosta drygt 31,2 miljoner plus moms innan spaden ens satts i marken senare i år.

Men om bostadsborgarrådet och Vänsterpartiet får bestämma blir det ingen byggstart.

– Vi i Vänsterpartiet anser fortfarande att det är en dålig idé att bygga på gården, säger Ann-Margarethe Livh (V).

Oenig majoritet ska komma överens

Men några löften om att projektet ska skrotas kan hon inte ge. När genomförandebeslutet klubbades i kommunfullmäktige för ett knappt år sedan reserverade sig Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Socialdemokraterna däremot ansåg att Plankan-bygget kommer att innebära ett viktigt tillskott allmännyttiga lägenheter och studentbostäder.

Nu ska ärendet avgöras inom den styrande rödgröna majoriteten.

– Ja, nu blir det diskussioner med S och MP, säger Ann-Margarethe Livh.

För Vänsterpartiet spelar det ingen avgörande roll att projektet beräknas kosta över 18 miljoner kronor även om det skulle stoppas mycket snart.

– Det är inte första gången man plöjer ner stora pengar i förberedelsearbete, säger Ann-Margarethe Livh.

Den rödgrönrosa majoriteten väntas komma fram till ett slutgiltigt besked om Plankan under våren.

Oppositionen kritisk

Joakim Larsson (M) anser att det vore "fullständigt oansvarigt att i det här läget stoppa bygget". Dels för att ett stort antal hyres- och studentbostäder går om intet, dels för att staden förlorar minst 18 miljoner kronor och en möjlighet att bygga nya bostäder i ett så centralt läge.

– Att majoriteten nu måste sätta sig i förhandlingar om detta visar att de måste diskutera varje enskilt byggprojekt. Jag hoppas att majoriteten tar sitt förnuft till fånga, säger Joakim Larsson.

Bygget är överklagat

Parallellt med den politiska processen pågår en juridisk tvist mellan Plankan-borna och Svenska bostäder. I november förra året stoppade hyresnämnden Svenska bostäders byggplaner. En dom som Svenska bostäder överklagade till Svea hovrätt runt årsskiftet.

Detaljplanen för bygget har vunnit laga kraft.

Miljöpartiet har tidigare velat göra om detaljplanen för att enbart bygga studentlägenheter genom att bygga på befintliga hus. Det alternativet bedömer Svenska bostäder som mycket svårt att genomföra.

Visa merVisa mindre