Över 1600 barn i Skärholmen lever i en familj med skulder

Nära 41 000 barn i Stockholms län lever i en familj som har skulder – i Skärholmen är det 1603 barn. I spåren av coronakrisen kan ännu fler familjer hamna i ekonomisk utsatthet.

  • Publicerad 05:04, 13 jul 2020

I Stockholms län finns över en halv miljon barn. Nära 41 000 av dem lever i en familj där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

– Coronautbrottet har påverkat alla delar av samhället, och många familjer står inför en tuff ekonomisk situation. Risken är stor att antalet barn som växer upp i skuldsatta hem kommer att öka markant de kommande åren, säger Tina Häggmark på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Men skillnaderna mellan Stockholms olika delar är stora.

I Rinkeby-Kista bor 20 procent – var femte barn – i en familj med skulder, medan det bara i Danderyd är knappt 2 procent eller var femtionde barn.

Så många barn lever i en skuldsatt familj

Antal och andel barn som lever i ett hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden eller en pågående skuldsanering i juni 2020.

OmrådeAntal barnAndel barn
Bromma7154%
Enskede-Årsta-Vantör19489%
Farsta11359%
Hägersten-Liljeholmen8325%
Hässelby-Vällingby201811%
Kungsholmen2683%
Norrmalm3033%
Rinkeby-Kista246020%
Skarpnäck6887%
Skärholmen160319%
Spånga-Tensta143014%
Södermalm6393%
Älvsjö3705%
Östermalm3663%

Källa: Kronofogden, SCB

På sommaren kan skillnaderna bli extra tydliga när vissa familjer åker på semester eller gör roliga aktiviteter, medan andra familjer inte får pengarna att räcka till det nödvändigaste.

– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark.

Kronofogden samarbetar med Bris för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

– Under våren har en del barn berättat att de inte vill belasta sina föräldrar på grund av samhällskrisen. Att de undanhåller sina bekymmer för föräldrarna eftersom de är upptagna med stress kring sitt jobb och sin hälsa, säger Emma Bennwik, barnrättspecialist på Bris.

Alla barn kan ringa till Bris på nummer 116 111. Det är gratis och anonymt. Det går också att chatta, mejla eller skriva på Bris forum.

Fakta

Så kan du prata pengar med barn

Var ärlig mot barnen. Lyssna, prata och svara på frågor. Förklara vad familjer kan lägga pengar på och varför.

Vänta inte. Prata med barn oavsett ålder, men på rätt nivå utifrån mognadsgrad.

Ta ansvar. Var tydlig med att det är vuxnas ansvar att ta hand om familjens ekonomi. Barnet ska aldrig känna ansvar för att lösa problem.

Källa: Bris, Kronofogden
Visa merVisa mindre