Över 100 skjutningar i Stockholm hittills i år

Totalt har nu 100 skjutningar skett i Stockholms län i år. Det är tredje året i rad som siffran går över tresiffrigt. – Det är en oacceptabelt hög nivå, säger regionpolischefen Ulf Johansson i polisens egen poddårskrönika.

  • Publicerad 12:20, 18 dec 2018

Efter helgens dödsskjutning i Enskede har nu över 100 skjutningar skett i Stockholms län under 2018. 11 personer har avlidit.

Det är fortfarande mindre än fjolåret då 18 personer miste livet i skjutningar som totalt uppgick till 120 stycken.

Men för tredje året i rad når skjutningarna över hundrastrecket i länet, och när regionpolischefen Ulf Johansson summerar året i Stockholmspolisens egen poddradio är utlåtandet tydligt.

– De (skjutningarna) ligger fortfarande på en hög nivå. En oacceptabelt hög nivå, säger han.

Får fråga om tryggheten

I podden har folk fått skicka in frågor till regionpolischefen, och en som tas upp är om Stockholm blivit otryggare att leva i det senaste året, och om risken att utsättas för brott ökat för en vanlig medborgare.

Ulf Johansson tar upp att misshandelsbrotten på offentliga platser samt bostadsinbrotten tydligt går ner. Något som är viktiga frågor för invånarnas upplevda trygghet.

Men samtidigt kommer han tillbaka till det höga antalet skjutningar.

– Det är klart att skjutningarna påverkar hela trygghetsbilden. Det dör många unga män mellan 15 och 25, och det påverkar tryggheten för helheten också.


Alla skjutningar i Stockholm

Graf över bekräftade skjutningar i länet från 1 januari 2017 till 16 december 2018.

Källa: Polisen.


Samhällets problem

Sedan ungefär ett år tillbaka har stora insatser pågått inom Stockholmpolisen för att komma till bukt med det väpnade och grova våldet. Men Ulf Johansson tror även att lösningen ligger på ett mer allmänt plan.

– Vi måste som samhälle verkligen jobba för att få ner antalet skjutningar, säger han i podden.

Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson som – på uppdrag av bland annat regeringen – forskat om gängkriminalitetens kostnader har beräknat att en enda skjutning kostar 75 miljoner kronor.

Våldet går i vågor över året

I höstas kartlade Mitt i samtliga skjutningar i polisregion Stockholm. Siffrorna visade tydligt att våldet går i vågor och efter en lugnare period blossar skjutningarna upp igen.

Likt förra året väntas skjutningarna vara som värst kring nyår.

100 skjutningar tre år i rad

Antalet skjutningar, skadade och döda varje år fram till 12 december.

Källa: Polisen.