240 familjer som sökte om plats i förskoleklass på RWS Järvastaden fick precis som de föräldrar Mitt i träffade ett negativt besked.

Drygt hälften bor i området.

– Vi tycker att det är otroligt tråkigt. Hela vår idé är att vara "skolan mitt i byn" och erbjuda så många barn som möjligt bra skolverksamhet. Men Järvastaden drar till sig så mycket barnfamijer att kapaciteten inte räcker till. Det är baksidan av att ha en bra verksamhet, säger Per-Egon Johansson, VD för RWS-skolorna.

Ovanligt många, 75 barn, av de antagna går idag i förskolan RWF Järvastaden. 40 har kommit in på syskonförtur.

Bara två enligt det tredje kriteriet, närhetsprincipen.

Hur nära måste man bo egentligen?

– Jag kan inte svara exakt, men alldeles nära. Jag vet att föräldrar går och mäter själva för att övertyga oss om att de bor närmre än någon annan. Men vi är väldigt noggranna och använder våra fyra grindar som mätpunkter.

RWS Järvastaden är byggd som en fyrparallellig skola men har utökat i omgångar för att kunna ta emot fler elever.

Ett hyresavtal med Solna stad om paviljonger i Bagartorp möjliggjorde under några år större kullar till förskoleklass, fem eller sex parallellklasser per höst istället för årets fyra.

– Men nu har vi slagit i taket. Vi har 29 klasser på 28 klassrum, skolan är sprängfylld.

"Förstår oron"

Skolnämndens ordförande Eva Eriksson (S) skriver i ett mejl till Mitt i att hon förstår föräldrarnas oro men att plats finns i Ulriksdalsskolan.

Den skolkris som nu uppstått i Järvastaden är ärvd, menar Eriksson: "Vi Socialdemokrater har i många år begärt att en ny kommunal skola skulle byggas. Hade det tidigare styret byggt en ny kommunal skola i takt med att området växt skulle dagens problem inte uppstått".

Nya skolan öppnar hösten 2024.