Över hundra människor tvingas flytta från servicehuset Fristad i Bromsten. Foto: Ida Leveby Andersson

Över 100 åldringar tvingas bort när Fristad läggs ner

När servicehuset Fristad i Bromsten stänger ner tvångsflyttas åldringar, den äldsta 103 år gammal. Nu protesterar de boende mot nedläggningsbeslutet. – Vi gamla far illa av det här, säger Bertil Kindh.

  • Publicerad 14:25, 25 okt 2019

82-åriga Bertil Kindh har bott på Fristads servicehus i Bromsten i fyra år och stortivs.

– Vi kallar oss för familjen Fristad, säger han.

Men snart är det slut med det. Under torsdagskvällen beslutade stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta att avveckla verksamheten. Det innebär att över 100 boende tvingas flytta, den äldsta 103 år.

–  Det har varit ett otroligt tungt beslut att fatta, men det var ett beslut som var absolut nödvändigt, säger Ole-Jörgen Persson (M), stadsdelsnämndens ordförande.

Varför läggs servicehuset ner? 

– Det beror på två saker. Byggnaden har ett mycket stort renoveringsbehov och behöver i princip totalrenoveras. Det står också över 50 lägenheter tomma på boenden. Detta i en kombination tvingade oss att fatta det här beslutet, säger Ole-Jörgen Persson.

Enligt honom kostar hyran för de tomma lägenheterna omkring 4 miljoner kronor per år.

– Jag har naturligtvis en förståelse för att ett sånt här beslut väcker stor oro bland de som bor där och deras anhöriga. Nu gäller det att vi gör allt vi kan för att hjälpa dem, säger han.

Vissa hoppas dö innan flytt

De boende har protesterat mot planerna att stänga servicehuset och har samlat in över 700 namnunderskrifter. Bertil Kindh håller inte med politikerna.

– Vi tycker att bakgrunden till nedläggningen är felaktig, säger han.

Ing-Britt Ekeblad, Gerd Andersson, Bertil Kindh kommer tvingas flytta från Fristad. Foto: Ida Leveby Andersson

Alla boende på Fristad ska få förtur till plats på annat boende inom Stockholms stad, men exakt var och när är oklart.

Enligt Bertil Kindh har beskedet tagits emot med sorg.

– Det här har drabbat alla väldigt hårt. De här gamla människorna hade ju inte tänkt flytta något mer. Gamla människor far illa av det här och vi är ledsna och nergångna. Vissa säger att de hoppas att de ska dö innan flytten.