Husvagnsläger. Ett romskt läger i slutet på 50-talet. Foto: Berggren (Fotograf, Aftonbladet), från Stadsmuseets samlingar

Ovanlig utgrävning av romsk lägerplats vid Flaten

På 50- och 60-talet fanns en svensk-romsk lägerplats i närheten av Flaten­badet. Nu ska det genomföras utgrävningar på platsen. Det är första gången en sådan lägerplats undersöks i Sverige.

  • Publicerad 16:27, 19 aug 2015

– Vi vet av arkivuppgifter att det funnits en lägerplats där, så vi är intresserade av olika lämningar, till exempel byggnadsrester eller andra föremål, säger Lotta Fernstål, projektledare vid Historiska museet.

Öppna visningar

Som en del av projektet, som kallas I stadens utkant, kommer Historiska museet, i samverkan med É Romani Glinda, Mångkulturellt centrum i Botkyrka och Stiftelsen Kulturmiljövård att bjuda in allmänheten till öppna visningar av utgrävningen.

Vid visningarna kommer det även att arbetas med intervjuer, bland annat med människor som bott på lägerplatsen, men också andra som kan ha intressanta kunskaper.

– Vi samarbetar med etnologer, som kommer att göra intervjuer, vara på plats och fånga historien helt enkelt. Vi vill gärna jobba mot det lokala området också, vi vill skapa kunskap kring platsen för de som bor där och även fånga upp kunskap om platsen som kan finnas hos människor som bott länge i området, säger Lotta Fernstål.

Fynden ställs ut

Eventuella fynd kommer att ställas ut på Historiska museet, för att lära folk om en relativt okänd del av landets historia.

– Vi har en utställning som heter Sveriges historia, som handlar om de senaste 1 000 åren, och den här delen av svensk historia saknas. Det finns ingenting där om svenska romer och hur de tvingades flytta runt och inte fick bostäder eller gå i skola förrän väldigt sent, så vi vill skapa kunskap kring detta, säger Lotta Fernstål.

Öppna visningar av utgrävningen

Torsdagen den 27 augusti 18-19

Söndagen den 30 augusti 11-12 och 13-14.

Mer information om projektet finns på https://istadensutkant.wordpress.com/.

Visa merVisa mindre