Upprörd. "Jag accepterar mina parkeringsböter och vill göra rätt för mig, men när det inte står att vi ska betala blir jag tokig", säger Håkan Johansson. Foto: Olla Anrell

Otydliga p-skyltar irriterar på Fredsgatan

De nya parkeringsskyltarna är otydliga och har lett till många p-böter – det säger Håkan Johansson som bor nära simhallen. Tydliga nog säger staden som ändå väljer att delvis skylta om vid Fredsgatan.

  • Publicerad 01:15, 31 maj 2021

I april infördes nya regler för parkeringen vid Fredsgränd och Fredsgatan närmast simhallen. Bland annat kostar det numera att parkera dygnet runt i området. Dessutom måste bilarna flyttas efter tre timmar mellan 8.00 och 21.00

Den översta parkeringsskylten i området ger nu en tidsangivelsen som säger "Tre timmars parkering mellan 8-21". Precis under den sitter det en annan skylt som säger "Avgift" och inget mer.

Håkan Johansson, som bor i området, tycker att skyltarna är otydliga och att de inte berättar att det numera är avgift även efter 21.00.

– Helt plötsligt är det bilar som lappas varje natt, säger Håkan som själv åkte på ett böter en natt då han lånat ut sin boendeparkering.

Skylt utan tider

Tomas Lindvall, teknisk chef på samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen skriver i ett mejl att det är den fristående avgiftsskylten som visar att det kostar att stå dygnet runt alla dagar i veckan – trots att inga dagar eller tider är utskrivna på just den skylten.

Håkan Johansson anser att det är alldeles för svårt för sundbybergarna att förstå på skyltarna att det kostar att parkera dygnet runt och inte bara mellan 8 och 21.

– Vi vanliga människor fattar inte det här eftersom vi har fri parkering på nätterna i princip i hela Sundbyberg. Upp med skyltar som säger avgift sju dagar i veckan dygnet runt, säger han.

600 lappar

Enligt Tomas Lindvall har staden under flera veckor informerat om ändringarna på den aktuella platsen. Bland annat genom 600 lappar på bilrutor till exempel. Parkeringsvakterna ska också ha väntat till 8 maj med att börja lappa på gatan.

Staden anser egentligen att skyltningen har varit tydlig nog från start och att bilisterna har ett ansvar att ta reda på vad som gäller där de parkerar. Men trots det kommer en viss förtydling nu att ske på platsen.

– Vi monterar avgiftsskylten innan 3 timmars så den får en ”högre placering” i skyltpaketet så man som bilist inte ”fastnar” på 3 timmars-regleringen. Utan det kommer senare i skyltningen, skriver Tomas Lindvall.

Betalar inte tillbaka

Skyltarna ska ändras så snabbt som möjligt, men de som har fått böter någon gång sedan 8 maj kommer inte få dessa återbetalda av staden.

– Nej de är inte felaktigt utfärdade. Om någon vill pröva frågan så ska man överklaga till polismyndigheten som är en kontrollinstans, skriver Tomas Lindvall.

Detta gäller sedan 27 april vid simhallen

Taxan höjdes från 10 till 15 kronor i timmen, dygnet runt och alla dagar, för att parkera mellan simhallen och Tulegatan samt på parkeringarna vid Fredsgränd närmast simhallen.

Parkeringsytorna längs Fredsgränd har sedan något år en tidsreglering som gör att man måste flytta på bilen efter tre timmar. Nu gäller det också 48 parkeringsplatser på Fredsgatan mellan 08.00 och 21.00.

Boendeparkering gäller på alla dessa parkeringsplatser men med samma tidsreglering som för besöksparkering.

Totalt handlar det om 87 parkeringsplatser (48 på Fredsgatan), ändringarna trädde i kraft 27 april.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvällsfotbollen är i gång igen på Örvallen

Nyheter Och i år expanderar kvällsfotbollen till Rissne IP Kvällsfotbollen har redan börjat på Örvallen. Under årets sommarlov kommer Sundbybergs IK dessutom att köra den uppskattade fotbollen på Rissne IP.onsdag 23/6 9:14

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

Nyheter "Kan vara skillnad mellan liv och död" "Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.måndag 21/6 1:15

Läraren Hanna fick svår covid fyra dagar före sprutan

Nyheter "Efter att ha klarat mig i 1,5 år snubblade jag på mållinjen" I våras skrev Hanna Gustafsons fjärdeklassare på Väsbyskolan brev och ritade teckningar till IVA-personalen på länets sjukhus för att peppa dem. Några månader senare blev hon själv inlagd för svår...söndag 20/6 6:30