
Illustration: Mitt i Stockholm, Google maps
Otryggheten ökar – men våldsbrotten minskar
Alla politiker snackar trygghet – men väljarna bryr sig inte, och i Vasastan minskar antalet anmälda våldsbrott. – Det är en trygg stadsdel att vistas och bo i, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.
- Nyheter
- Publicerad 10:31, 31 aug 2018
Trygghet har varit ett av valrörelsens viktigaste slagord. Samtidigt visar en ny väljarundersökning att tryggheten inte alls är en av Stockholmarnas viktigaste frågor.
Men hur ser det egentligen ut på Vasastan gator? Mitt i gick i våras igenom anmälda våldsbrott utomhus i stadsdelen under 2017. Vi har också kollat utvecklingen för samma brott i Vasastan och City de senaste tio åren.
Anmälda misshandelsfall Norrmalm/Vasastan
– Det vi kan se är att otryggheten och brottslighet är koncentrerad till City och där är det ofta sammanknutet med ett stort flöde av människor och många krogar, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.
Antalet personrån minskade i fjol och även misshandelsfall i stadsdelsområdet har gått ner lite de senaste åren, enligt Brottsförebyggande rådet.
Hela 936 fall av misshandel anmäldes dock i fjol. De flesta ägde rum, som Måns Gauffin säger, på Kungsgatan, Vasagatan, Hamngatan, kring Centralstationen, Kungsträdgården och Stureplan, samt vid Drottninggatan och Sergels torg, men också vid Odenplan.
– Vi har en kommunpolis som jobbar kontinuerligt med krögarna för att stävja att folk blir för berusade. Vi ser framgångar i det arbetet som görs och att våldsbrotten går ner vid kroglivet, säger Måns Gauffin.
Anmälda personrån i Vasastan/Norrmalm
Den 1 januari sjösattes också en insats mot Klara tillsammans med staden och andra aktörer för att få bukt med narkotika, ordningsstörningar och stölder.
– Vi träffas kontinuerligt och ger lägesbilder. Polisen är en faktor för att kunna förändra en del av stan, men vi är inte den enda.
Här anmäldes flest brott i stadsdelen (alla gator finns längst ner i artikeln)
Men trots att många utomhusbrott minskar i stadsdelen har faktiskt antalet Vasastadsbor som är oroliga för att utsättas för brott ökat det senaste året. Detta enligt stadens egna trygghetsundersökningar.
Hur ska ni ändra den utvecklingen?
– Vi kommer att redovisa siffror för hur det faktiskt ser ut. Vi håller också i möten för bosamverkan för att kunna träffa allmänheten. Och när det hör av sig folk om otryggheten försöker jag alltid återkoppla och berätta hur vi jobbar eftersom ovissheten kring det också kan skapa otrygghet.
Anmälda våldtäkter utomhus Vasastan/Norrmalm
Majoriteten offer och förövare i misshandelsfall på Norrmalm är män. Ändå känner sig kvinnor otryggare och är i större utsträckning oroliga för att vistas ute på kvällen.
– Otrygghet beror också på de eventuella konsekvenserna av det man kan tänkas råka ut för. Även om det inte är så sannolikt att man ska bli våldtagen har det väldigt stora konsekvenser vilket kan förklara varför kvinnor oroar sig mer, säger Caroline Mellgren, docent i kriminologi.