Den nya simhallen i Dalénum skulle få bli dyrare än man tidigare kommit överens om, enligt ett beslut som fattades den 23 februari.

Staden tog hänsyn till inflation och investeringar i teknik som ska spara pengar i framtiden.

– Vi har egentligen bara räknat upp budgetramen med inflationen, sa kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) i förra veckan.

I beslutsunderlaget hänvisade man till inflations­påverkan från våren 2018 – då man genomförde utredningen – fram till att anbudet lämnades in 2022. Man hänvisade också till påverkan för perioden som kommer, då projektet färdigställs. Sammantaget landade det på 30 miljoner kronor över de 275 miljoner som var budgeterade, alltså 305 miljoner.

Tidigare missnöjd

Ytterligare fem miljoner skulle skjutas till för tekniska lösningar som bidrar till att simhallen blir billigare i drift genom återvinning av värme från ventilation till bassängvatten, återvinning av duschvatten och energiåtervinning av förbrukat badvatten.

Den politiska oppositionen är sedan tidigare missnöjd med simhallens utformning. När prislappen stack iväg påpekade oppositionsrådet Daniel Larson (S) att investeringen kräver ett bättre förarbete.

– En så pass stor investering kräver ett mer gediget underlag, sa han.

Men på tisdagen blev det klart att entreprenören COBAB vunnit upphandlingen, med ett erbjudande om att bygga simhallen för 269 240 000 kronor. Någon uppräkning var alltså inte nödvändig.

– Vi fick ett mycket bra anbud från en väl etablerad entreprenör som har lång erfarenhet av att bygga simhallar, säger Adriana Buzea, teknik- och fastighetschef vid Lidingö stad.

– Utöver simhallen är ett antal andra infrastrukturprojekt också inbakade i anbudet. Bland annat att riva gamla Brostugevägen och att marksanera tomten där simhallen byggs. Vi ställde krav på gestaltning och tekniska lösningar som COBAB uppfyller, och de lämnade ett bra anbud.