Otäcka utvecklingen: Fler unga rånar unga på Södermalm

Fler ungdomar rånas på Södermalm – ofta våldsammare än tidigare. Rånen sker inte sällan i parker och oftast är rånarna ungdomar från andra delar av Stockholm.

  • Publicerad 05:17, 6 feb 2020

Sex pojkar mellan 16 och 17 år dömdes i somras för flera rån mot andra ungdomar på Södermalm.

På bland annat Götgatan och Ringvägen omringade gärningsmännen sina offer för att sedan tvinga till sig kläder och kontanter.

Rånen är bara några i mängden mot personer under 18 år – ett brott som ökade rejält under 2019 i innerstan enligt Brå.


Ungdomsrån i innerstan

 

Loading…

Antal anmälda rån mot personer under 18 år (siffrorna för 2019 är preliminära). Källa: Brottsförebyggande rådetI fjol anmäldes 88 ungdomsrån på Södermalm. Det är en tredubbling på två år.

– Största delen är ungdomar från kranskommuner som åker in till innerstan och rånar ungdomar som bor där. Men det är även ungdomar från innerstan som rånar, säger Carl Johan Birkoff, förundersökningsledare för ungdomsutredningar i innerstan.

Vad beror ökningen på?

– Jag tror att det går trender även i brottslighet. Märker en grupp kriminellt aktiva ungdomar att det är lätt att råna i innerstan så sprids det att det till andra ungdomar. Snacket går, säger Carl Johan Birkoff.

Parker vanlig brottsplats

Ofta sker rånen på tider då mörkret har fallit mellan 17 och 22. Sydöstra Södermalm är lite mer drabbat än övriga stadsdelen.

 Och inte sällan i parker det finns sittplatser under någon form av tak – till exempel i Vita bergen, Stora Bleckan och Tullgårdsparken.

– Det är i parker där det hänger ungdomar och där det är lite undanskymt, säger Carl Johan Birkoff.

Offer och rånare lika gamla

Både offer och rånare brukar vara 16 år. Målet för rånarna är oftast kläder, mobiler och de trådlösa hörlurarna airpods.

En trend som Carl Johan Birkoff också ser är att våldet vid rånen har ökat senaste året, att rånoffret till exempel får ta emot slag.

– Känslan är att det är fler ärenden med fysiskt våld. Både oprovocerat våld, men också våld för att offret ska ge ifrån sig sakerna, säger han.

Lämna inte kompisar ensamma

Polisen ger ungdomar och föräldrar rådet att barnen ska vara försiktiga med var de går och hänger.

Kompisgäng ska ta hand om varandra och helst inte lämna någon ensam. Om man stöter på ett gäng och får en dålig känsla i magen ska man bara gå därifrån och inte försöka vara tuff.

– Och sedan ska det ju egentligen inte behöva vara så, men går man omkring med jättedyra kläder, airpods och dyr telefon så drar det till sig rånare. Alla ska ha rätt att ha på sig vad de vill, men tyvärr har det gått åt det här hållet, säger Carl Johan Birkoff.