Östra Real får könsneutralt omklädningsrum

Nu får eleverna på Östra Reals gymnasium ett tredje, könsneutralt, omklädningsrum. – Vi blev väldigt glada när de beslutade det här, säger elevkårens Rebecka Margolin.

  • Publicerad 16:51, 17 aug 2017

Kungsholmens gymnasium har det, Södra Latin har det – nu får också Östra Real ett könsneutralt omklädningsrum. Här kan den som inte känner sig hemma i varken killarnas eller tjejernas omklädningsrum byta om utan att behöva känna sig otrygg.

– Vi har diskuterat att det är dåligt att det inte finns något könsneutralt omklädningsrum och drivit på frågan. Vi blev väldigt glada när de beslutade det här, säger Rebecka Margolin som sitter i elevkårens styrelse.

– Vi diskuterar de här frågorna alldeles för lite på Östra och det är fortfarande stor transfobi på vår skola om man jämför med till exempel Södra Latin. Men vi ska göra vårt bästa för att förändra det och det här är ett steg i rätt riktning.

”Stor fråga bland unga”

Skolans rektor märker Madeleine Heiman märker av elevernas engagemang.

– Frågan om det ickebinära är stor bland ungdomar och eleverna har länge efterfrågat ett könsneutralt omklädningsrum.

Varför har det inte blivit av tidigare?

– Byggnaderna är kulturminnesmärkta och av utrymmesskäl har det inte gått att göra tidigare. Men nu när skolan renoveras hittar vi en lösning.

Omklädningsrummet kommer att hamna i anslutning till gymnastiksalen och här kommer en person att få plats.

Östra Real kommer att vara stängd för renovering under läsåret 2018/2019 och eleverna kommer att få gå temporärt på nya Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen under tiden. Även där planeras en lösning med ett könsneutralt omklädningsrum.

Fakta

Paraplybegrepp

Ickebinär kan den person kalla sig som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. Ibland används ”ickebinär” som ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter som inte följer tvåkönsnormen.

Källa: RFSL