Ebba Östlin (S) och ministern Isabella Lövin (MP) när Botkyrkaflytten presenterades 2018. Foto: Petter Beckman

Östlin (S) riktar syrlig kritik mot Sida

I dag meddelade regeringen att planerna om en flytt av biståndsmyndigheten Sida till Botkyrka skrotas. Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), är starkt kritisk till myndighetens hantering av ärendet: "Min bild är att Sida inte har velat."

  • Publicerad 17:14, 11 jun 2020

Biståndsmyndigheten har haft två år på sig att hitta nya lokaler till sina 500 anställda i Botkyrka, vilket var deras uppdrag i och med regeringens beslut att flytta tio stora myndigheter från Stockholms innerstad ut i landet. Men det har de inte lyckats med och därför meddelade regeringen i dag att jakten på lokaler utvidgas till hela Stockholms län.

Sidas egna förklaring är att det inte har funnits några tomma lokaler. Men Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, godtar inte förklaringen.

– Vi har haft intensiva dialoger med Sida de senaste veckorna. Vi har presenterat ett antal förslag och de har sagt att de ser åtminstone ett förslag som fullgott. Så jag är både förvånad och besviken, säger Ebba Östlin.

Kunde byggt nytt

Hon menar att hon, sedan innan regeringen gav Sida uppdraget att genomföra en flytt, har varit tydlig med att det inte finns några tomma lokaler i Botkyrka. Ebba Östlin och Botkyrka kommun har i stället tänkt sig ett nybygge.

– Sida har inte velat gå till botten med de alternativ som finns. Det finns flera exempel där statliga myndigheter tillsammans med kommuner och privata aktörer lyckats bygga nya lokaler. Min bild är att de inte har velat. Då har det här varit ett enkelt sätt komma undan, att säga att inte finns lokaler, säger hon.

– Om man ska dansa tango krävs att inte bara en part vill utan att båda vill.

Ger inte upp hoppet

Men trots dagens bakslag ger Ebba Östlin inte upp om en Sida-flytt till Botkyrka.

– Vi vet inte vart flytten går än, eftersom de bara har utvidgat uppdraget. Jag kommer föra en fortsatt dialog med regeringen. De har fortfarande ambitionen att motverka segregationens effekter och öka statens närvarande i alla delar av Sverige och i olika stadsdelar, så som förorten. Det här skickar en väldigt tråkig signal. Jag hoppas att SIDA själv erkänner sitt misslyckande med det uppdrag de fått. Och att de gör om och gör rätt, säger Ebba Östlin.