Östlin (S) kritisk efter nya uppgifterna om Sida-flytten

Sida blickade mot Sundbyberg – trots att regeringens uppdrag var etablering i Botkyrka. Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin är kritisk efter granskningen av magasinet Omvärlden. – Inte förvånade. Sida har sedan uppdraget gavs motarbetat en etablering i Botkyrka, säger Ebba Östlin (S).

  • Publicerad 19:02, 17 sep 2020

Enligt ett regeringsbeslut som presenterades i januari 2018 skulle biståndsmyndigheten Sida flytta från Vallhallavägen till Botkyrka. I juni i år kom beskedet om att myndigheten utökar sitt sökfält till hela Stockholmsregionen. Myndigheten hänvisar till att de inte hittat lämpliga lokaler i Botkyrka.

Nu visar en granskning som magasinet Omvärlden gjort att Sida blickade mot Sundbyberg långt innan regeringsbeslutet kom.

Huset Sida spanat på i Sumpan – trots uppdraget om Botkyrka

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin, var kritisk redan i juni. Nu reagerar hon efter Omvärldens avslöjande.

– Inte förvånade. SIDA har sedan uppdraget gavs motarbetat en etablering i Botkyrka. Sedan att de väljer att göra det så tydligt som mejlen avslöjar visar att man inte bara misslyckats med sitt uppdrag, utan även gått utanför den ram man givits av regeringen. Att en myndighet väljer att agera mot regeringens direktiv är ytterst allvarligt, säger Ebba Östlin till Mitt i.

Har Sida inte bara hållit dörren öppen för lösningar i andra kommuner ifall det inte gått att etablera sig i Botkyrka efter de kriterier myndigheten ställt upp?

– Det är inte min uppfattning, och svårt att tro att det är någon annans heller. Särskilt efter de konversationer tjänstemännen på Sida fört med andra aktörer. 

Sidas förklaring

Till magasinet Omvärlden säger dock överdirektören Marie Ottosson att det är just det saken handlar om.

– Vi har gjort en omvärldsbevakning sedan vi fick uppdraget att omlokalisera 2018, för att se hur marknaden ser ut och vad man kan få för en viss hyra. Detta har vi gjort för att få en så bra lokal som möjligt, för att använda våra resurser så effektivt som möjligt och nå ett bättre resultat för fattiga människor ute i världen, säger Marie Ottosson till OmVärlden.

Beslut kommer i oktober

Ebba Östlin verkar dock inte ha gett upp hoppet om en etablering i Botkyrka.

– Nu är det dags för Sida att göra om och göra rätt, säger Ebba Östlin.

Myndigheten tittar nu på två alternativ i Stockholmsregionen och kommer att meddela sitt beslut i oktober.

Flera företag erbjuder Sida plats i Tumba

Platserna i Botkyrka dit Sida blev erbjudna att flytta

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56