Ebba Östlin (S). Foto: Anna Z Ek/Botkyrka kommun

Östlin (S): ”Det har förts givande samtal”

Det rödgröna blocket i Botkyrka tappar sin tidigare majoritet. Nu har Socialdemokraterna inlett samtal över blockgränsen – men Ebba Östlin (S) vill inte berätta vilka partier det rör sig om. Däremot utesluter hon samarbete med SD och M.

  • Publicerad 19:21, 10 sep 2018

Efter det preliminära valresultatet i Botkyrka har det rödgröna blocket inte längre en egen majoritet, men förblir störst med 34 av 75 mandat.

På valkvällen meddelade kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) att Botkyrka förtjänar en stark majoritet och att Socialdemokraterna, som fortfarande är största parti, skulle inleda samtal med flera partier kommunen.

När Mitt i snart ett dygn senare återkommer till Ebba Östlin berättar hon att en dialog med ett antal partier nu har inletts.

– Ja, det har förts givande samtal i dag.

Kan du berätta vilka partier det rör sig om?

– Inte just nu i det här läget. Jag har varit tydlig med att jag vill samtala med ett antal partier som är demokratiska och jag har pratat över blockgränserna.

SD och M otänkbara

Ebba Östlin menar att Botkyrkas väljare får vänta ett tag innan några besked kan ges kring kommunens kommande styre.

– Jag förstår att det finns en jätteintresse. Men det här innebär en process för varje parti och därför måste jag respektera den interna partiprocessen. Det här kan ta en vecka eller till och med två. Det finns många bitar i ett sådant här pussel som ska läggas, säger hon.

Finns det några partier som är otänkbara att samarbeta med?

– SD, men även Moderaterna. För där står vi alldeles för långt ifrån varandra politiskt.