Östermalmskille har huvudrollen i julkalendern

Han är bara 13 år, men redan musikalstjärna och skådis. Nu har Östermalmskillen Adrian Macéus en av huvudrollerna i SVT:s julkalender ”Storm på Lugna gatan”.

  • Publicerad 09:31, 26 okt 2018

Som 9-åring hade Adrian Macéus aldrig tagit ett dansteg. Som 11-åring fick han en stor roll i musikalen Billy Elliot på Stadsteatern, och sedan har show biz-tåget bara rullat på.

Han har dubbat Disney-filmen Coco, spelat med i tv-serien Det som göms i snö och spelar under hösten i musikalen Så som i himmelen på Oscarsteatern. Han jobbar också med låtskrivare och producenter och har drömmen att spela in egna låtar.

Ska lösa mysterium

Och som om inte den meritlistan vore nog har han alltså en av huvudrollerna i årets julkalender där han spelar Leo – ett av barnen i familjen Storm som flyttar från stan till det lilla samhället Järnkroken.

– Familjen ska flytta ut till landet, men det är inte Leo så taggad på, berättar Adrian.

SVT:s julkalender – ”Storm på Lugna gatan”. Familjen Storm med Adrian Macéus i mitten. Foto: Johan Paulin/SVT.

Kalendern blir sedan ett mysterium där saker försvinner från en julpynts-tävling. Adrians karaktär Leo träffar nya kompisar i Järnkroken och barnen är de som får fixa biffen.

– Våra föräldrar är inte bra på att samarbeta, så vi barn försöker får alla att hjälpas åt för att lösa mysteriet, säger Adrian.

Spelade in på Djurgården

Produktionsbolaget för kalendern hörde av sig till Adrian och kollade om han ville komma och provfilma. Och efter flera auditions var rollen som Leo hans.

De 24 avsnitten spelades sedan in under tre månader från januari till april, och utomhusscenerna är faktiskt filmade på Djurgården.

Adrian hade över 50 inspelningsdagar från morgon till kväll. Men även om det var mycket jobb var det jättekul att vara med i något så stort som julkalendern, berättar han.

– Jag hade väl någon gång tänkt att det skulle vara kul att spela i julkalendern. Men med tanke på hur många som vill vara med är det ju supersvårt. Det har nästan varit lite overkligt att vara med i något som är en sådan tradition i Sverige, säger Adrian.

Taggad på premiär

Han har själv sett fem avsnitt, och det är lite pirrigt nu när hela Sverige ska få se kalendern i december.

– Jag tycker den är superbra, men vet ju inte vad andra tycker. Det finns säkert de som kommer gilla den och de som inte gillar den. Så kommer det alltid vara, men jag är jättetaggad och jättenöjd, säger Adrian Macéus.