Östermalmsborna drar sig inte för att gå ut i parker, på torg och gångvägar om kvällarna i lika stor grad som resten av Stockholmarna i snitt. Foto: Maja Nilsson

Östermalmsborna – tryggare än genomsnittet

ÖsteBoende på Östermalm känner sig tryggare än vad resten av Stockholmarna gör i snitt. Det visar stadens årliga medborgarundersökning. – Men vi saktar inte ned i vårt arbete för det – snarare tvärtom, säger Said Kanni, trygghets- ochsäkerhetssamordnare på Östermalms Stadsdelsförvaltning.

  • Publicerad 15:35, 27 okt 2016

Östermalmsborna drar sig inte för att gå ut på kvällarna i lika stor grad som resten av Stockholmarna i snitt, enligt undersökningen. Personerna som deltagit i enkäten känner sig också tryggare än resten av staden i snitt när de går ensamma på kvällen, och uppger att de tycker att stadsdelen är trygg att bo i.

– Vi är lyhörda mot medborgarna och saker de tycker borde förbättras. Vi har även ett bra samarbete speciellt med polisen, men också med andra aktörer, för att alla ska känna sig så trygga som möjligt. Sedan är ju Östermalm generellt en trygg stadsdel, säger Said Kanni.

Enligt honom är Östermalmsborna väldigt engagerade i trygghetsfrågor. Och har etablerat en bra kontakt med staden och polisen.

– Allt från unga till pensionärer. Det finns inget ”vi och dom”, utan alla vill dra sitt strå till stacken, säger han.

Tillsammans med polisen ska man lägga extra fokus på förbättring på tre punkter. Inbrott, trygghet på offentliga platser och användningen av alkohol, tobak och droger bland ungdomar.

– Speciellt inbrott är ett reellt och aktuellt problem. Där samverkar vi med många för att jobba mot det – fastighetsägare, näringslivet och så vidare. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk, säger Said Kanni.

Fakta

Så svarade Östermalmsborna i undersökningen

  • 79 procent känner sig trygga när de går hem ensamma på kvällen. (65 procent i Stockholm i snitt).
  • 55 procent avstår inte från att gå ut torg, i parker och gångvägar i stadsdelen efter mörkrets inbrott. (53 procent i Stockholm i snitt).
  • 89 procent tycker att deras stadsdel är trygg att bo i. (74 procent i Stockholm i snitt).
  • 70 procent känner sig trygga i parker och grönområden. (65 procent i Stockholm i snitt).
  • 70 procent är nöjda med belysningen i stadsdelen. (67 procent i Stockholm i snitt).
Källa: Stockholms stad medborgarundersökning 2016
Visa merVisa mindre