Paul Forsell när vi träffade honom 2016 (till vänster). Gösta Franzon och Karin Forsell utanför gamla Östermalmshallen där Frälsningsarmé-majoren brukade stå. Foto: Andreas Enbuske/Jannie Flodman

Östermalms Robin Hood har gått ur tiden

I nästan 30 år ägnade han sig åt välgörenhet. Frälsningsarmé-majoren Paul Forsell var ett välkänt ansikte runt Östermalmshallen och hjälpte de mest utsatta i samhället. "Han var en legend som var före sin tid", säger vännen Gösta Franzon.

  • Publicerad 20:00, 14 jan 2020

– Det var där han stod, säger Gösta Franzon och pekar mot den gamla Östermalmshallens stora huvudingång som är gömd bakom byggstaket.

Det är tisdag och första veckan efter julledigheten. På torget är rusningen redan i full gång och människorna tycks ha återgått till sina rutiner. Renoveringens dån från gamla saluhallen har sedan länge blivit en del av vardagen.

Men någon fattas. Paul Forsell, Frälsningsarmén-majoren avled för en månad sedan efter en kort tids sjukdom. I nästan 30 år stod han utanför Östermalmshallen. På långt håll kunde man se honom med sin bössa och Frälsningsarmé-mössa. Varje kväll när hallen stängde vandrade han runt bland handlarna och samlade in överbliven mat. Sedan körde han den till fattigpensionärer, änkor, barn med ensamstående föräldrar, hemlösa, ensamkommande flyktingbarn och psykiskt sjuka.

– Han var helt genomgod. Hade alltid något på gång, alltid någon att träffa. Var det inte en hemlös var det en företagare. Han tog reda på var man kunde hitta en tv-apparat som han skänkte till en pensionär som var utan anhöriga och satt ensam. Han fixade så att föräldrar som inte hade råd att skicka sina barn på sommarläger kunde göra det, säger Gösta Franzon.

Började utanför Fältöversten

Gösta Franzon och Paul var goda vänner de sista åren. Gösta lärde känna Paul genom sina föräldrar. Göstas far Kurt ”Frasse” Franzon eller ”pappa” – som han kort och gott kallades av saluhallens handlare – var också ett välkänt ansikte på Östermalm.

– Mitt i natten kunde Paul ringa och fråga om jag kunde hjälpa till med nånting han hade på gång, skrattar Gösta när han berättar.

Paul började stå utanför Östermalmshallen 1994, innan det stod han vid Fältöversten och sålde Stridsropet, Frälsningsarméns tidning.

– En kvinna kom fram till pappa som tyckte det var bättre om han kom till Östermalmshallen eftersom det fanns mer folk där han kunde lära känna, berättar Karin Forsell Pauls dotter.

Karin tar fram sin mobil och visar ett klipp på Paul ur en SVT-dokumentär som gjordes om Frälsningsarmén. Paul berättar i klippet hur det kom sig att han började samla in mat från handlarna i saluhallen. Maten som blir över kastades och han tyckte det var bättre att skänka den till behövande. Trettio säckar kunde han samla ihop under en och samma kväll.

Östermalms egna Robin Hood

– På Östermalm kallades han för Robin Hood, han fick från de rika och gav till de fattiga, säger Karin.

Inne på Östermalmshallen minns handlarna honom väl.

– Han var en ytterst omtänksam människa. Han skickade alltid vykort till oss när de var ute och reste. Jag hade ingen aning om att han har gått bort. Han var så präglad av att hjälpa andra. Vi skriver fortfarande ”Paul” på säckarna som Frälsningsarmén hämtar upp för att vi vet att det är hans säckar, säger Peter Elmqvist på Lisa Elmqvist

Karin Forsell och Gösta Franzon. Foto: Jannie Flodman

Karin Forsell visar ett fotografi på sin pappa. Foto: Jannie Flodman

Då äger begravningen rum

Begravningen äger rum den 25 januari klockan 11, på Östermalmsgatan 69, Frälsningsarméns Tempel och är öppen för alla.