Här vid Tennisstadion skulle idrottcentrumet ligga enligt planerna. Foto: Pekka Pääkkö

Östermalms nya idrottscentrum är på gång

Idrottsparken vid Storängsbotten har legat på is i några år. Men nu hoppas Djurgårdsförvaltningen på att ta upp planarbetet med staden igen i vinter.

  • Publicerad 10:52, 1 okt 2018

Mitt i berättade förra veckan att den nya ishallen som ska ersätta nuvarande Danicahallen på Östermalms IP kan försenas eftersom det saknas en evakueringshall under byggperioden.

En potentiell evakueringshall skulle till exempel kunna byggas i Storängsbotten, vid Tennisstadion. Där är nämligen Kungliga Djurgårdsförvaltningen sugen på att bygga ut ”Idrottsparken” där Tennishallen och Ryttarsstadion redan ingår. Nu kan Mitt i berätta att planerna där rör på sig.

– Vår övergripande vision är fortfarande att bygga vidare på Idrottsparken och dess idé sedan 1896 om att samla flera idrotter på samma plats, gärna i ett område med parkkaraktär, säger Magnus Andersson, slottsfogde på kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Här vid Tennishallen ska centrumet ligga enligt planerna. Foto: Pekka Pääkkö

Flera idrotter nära varandra

En multiarena är huvudspåret, men Magnus Andersson tänker hellre ett center med flera idrotter nära varandra, än en stor arena. Den stora tomma grusplanen på själva Storängsbotten är i fokus för arbetet, men Djurgårdsförvaltningen vill lyfta blicken och planera för hela området.

– Därför behövs en strukturplan för området som helhet, inte bara för själva Storängsbotten. Den hoppas vi ha klar under hösten för att med den som stöd återuppta planarbetet med staden, säger Magnus Andersson.

Vad har ni för tidsperspektiv?

– I den bästa av världar skulle man kunna ha samråd under 2019 och en färdig plan 2020, men osvuret är bäst, säger Magnus Andersson.

En stor till ska in i leken

Kungliga Tennishallen, Ryttarstadion och Specialistklinikerna är redan med i planeringen och diskussionerna om idrottsparken. Men någon mer aktör ska in leken, berättar Magnus Andersson.

– Det finns utrymme för minst en ny stor spelare. Vem det kan bli är ännu inte klart, men det kommer sannolikt också  att avgöras under hösten, säger slottsfogden.