Rolf och Anita Olofsson tillsammans med Folke Westman bor alla på gatustumpen. Foto: Olle Anrell

Östermalms nya gågata öppnades i sommarvärmen

Nybrogatan är numera i princip bilfri på ytterligare en del. – För oss som bor här blir det tystare och bättre luft, säger Anita Olovsson.

 • Publicerad 08:52, 25 maj 2018

Krögarna höll under torsdagen fortfarande på att göra klart uteserveringar. Och en del bilar stod parkerade på Nybrogatan trots att det numera är en gågata fram till 18 september.

Vid en av bänkarna satt Anita och Rolf Olofsson tillsammans med Folke Westman – alla boende på gatustumpen mellan Linnégatan och Kommendörsgatan.

– Det är trevligt att det blir bilfritt, även om det fortfarande står en del parkerade bilar nu. Står man vid hallen ser det trevligt ut med alla stolar från restaurangerna. Och för oss som bor här blir det tystare och bättre luft, säger Anita Olovsson.

Bostadsministern invigde

Tidigare på dagen invigde trafikborgarrådet Daniel Helldén och bostadsministern Peter Eriksson (båda Miljöpartiet) Östermalms nya sommargågata.

Mellan Linnégatan och Kommendörsgatan har betonglejon ställts upp, bord samt bänkar ställts i gatan, och uteserveringarna har blivit större.

Betonglejon har satts upp vid korsningen Nybrogatan och Linnégatan. Foto: Olle Anrell

– Problemet är väl att det blir svårare att hitta parkeringsplats. Men även om man har bil är det svårt att säga att det här blir något negativt, säger Rolf Olovsson.

Taxibilar till hotellet

Folke Westman tror också han att det kommer bli svårare att hitta p-platser nu.

– Vi med boendeparkering kan glömma den här gatan nu. Vi får se hur det blir och avvakta, men taxibilar kommer ju fortsätta köra till hotellet. Och jag tror det blir svårt för dem som har affärer här och som har kunder som kör bilen hit, säger han.

Fakta

Vad är en gågata?

 • Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart.
 • Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
 • Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
 • På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för
  varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan,
  transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,
  transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan, eller
  transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.
Källa: Trafikkontoret
Visa merVisa mindre