Östermalms gamla flickskola blir 15 flådiga lägenheter

Den forna skolan på Bältgatan kommer snart inrymma bostäder där allt är specialdesignat. Kronjuvelen? En åtta-rummare på 500 kvadratmeter.

  • Publicerad 11:03, 23 nov 2016

Många känner till Margaretaskolan som den anrika kristna skolan från 1800-talet – döpt efter kronprinsessan 1909 – och som 1914 fick ett nybyggt skolhus på Bältgatan, Östermalm. Skolan stängde ner i juli 1939, kommunaliserades till en flickskola och har drivits i skolregi av olika varianter ända fram till juni månad, i år.

LÄS ÄVEN Ny krog på Östermalm: Paradens gamla bio blir prisvärd kvarterskrog

Nu konverteras byggnaden om till femton flådiga lägenheter, ritade av den kända inredningsdesignern Mats Theselius och Jägnefelt Milton med fastighetsföretaget Glommen & Lindberg. Krokar, handtag, trapphus, glasbadrum och kök är allt ritat av Theselius själv.

– Det är fantastiska bostäder. Väldigt högt till tak med stora härliga fönster är väl lämpat för att göra om till bostäder, säger Rolf Alexander, marknadsansvarig på Glommen & Lindberg.

LÄS ÄVEN Lyorna i The Bronze i Mariehäll tog slut på nolltid: "En lekfull antydning till The Bronx"

Hälften av lägenheterna är redan förhandssålda, och i fredags la företaget ut resterande lägenheter som nu säljs för allmänheten. Det är allt från ettor och treor till femmor.

– Vi har strävat efter att dessa bostäder ska bli helt unika. Det finns mycket på marknaden som liknar varandra idag men dynamiken i samarbetet mellan Mats Theselius och Jägnefelt Milton har mynnat ut i något som verkligen är annorlunda och blir oerhört fint, berättar Rolf Alexander.

En etta på 18 kvadratmeter i det nya huset, Biblioteket 5, ligger på 2 680 000 kronor. En 5:a på 114 kvadrameter får du för 18 780 000 kronor och högst hittar du en åtta-rummare på 500 kvadratmeter. Prislappen på bjässen eller vem som köp den är ännu oklart.

Inflytt kommer ske i december 2017.