Trygghetslarmen lade av lagom till förra helgens värmebölja och fortsatte krångla i dygn. Foto: Kollage

Östermalms alla trygghetslarm nere i hel helg

Under förra helgens värmebölja passade trygghetslarmen på Östermalms äldreboenden på att lägga av. Leverantören Tunstall skyller på Tele2 och staden öppnar nu för att byta ut hela systemet. – Det skulle vara säkrare, säger Östermalms äldreomsorgschef Birgitta Charlez.

  • Publicerad 14:27, 20 jul 2018

Problemen började lagom till att förra helgens extrema värmebölja satte klorna i Stockholm.

SMHI gick ut med en klass 2-varning, kommunens personal fick specialinstruktioner om hur de ska arbeta i den extrema värmen och trygghetslarmen på Östermalms alla kommunala äldreboenden började krångla.

– Alltid olyckligt när det händer något med larmen men att det samtidigt är så här varmt påverkar naturligtvis, säger Birgitta Charlez, äldreomsorgschef på Östermalm.

Leverantören skyller ifrån sig

I vanliga fall går en signal till personalens mobiltelefoner när den röda larmknappen trycks in och ofta är det bråttom. Nu låg telefonerna tysta.

Problemen pågick hela helgen och larmleverantören Tunstall skyller ifrån sig. Larmsystemet använder sig av Tele2:s mobilnät och enligt Birgitta Charlez hänvisar Tunstall till störningar däri.

– Vi får se hur vi gör. Mobilnätet har varit huvudspåret för trygghetslarmen men är det fortsatta problem kanske vi behöver tänka om.

Tänka om hur?

– Vi kanske borde använda stadsnätet till det här istället. Det måste såklart utredas men stadsnätet är en tänkbar lösning.

Varför användes inte det från början?

– Det vet jag inte. Det är klart att när vi nu ser hur det går så kanske det skulle vara säkrare. Det måste vi naturligtvis titta på.