Årets bild: Frida Nilsson rusar här mot vänner och familj i Humlan. Foto: Mitt i

Östermalmare! Så var ert år

Ett år präglat av en stor del flyktingkris, ett stycke Trump, en handfull bortgångna rock- och popikoner samt ett knippe Pokémonhysteri är snart till ända. Riktigt så har receptet kanske inte sett ut här på Östermalm. Här har ingredienserna snarare kommit att bestå av semmelfeber, landets hetaste skolplatser och byggbråk.

  • Publicerad 07:14, 27 dec 2016

Byggbråkens år

…var 2016 sannerligen. Bråken handlade om planer på modulhus vid Gärdet och baracker för flyktingbarn på Gärdesskolans gård. Planer som det dock inte ser ut att bli något av.
Men byggkonflikterna handlade framför allt om stoppade byggen och om försök att stoppa byggen/rivningar.
Protesterna mot rivningen av Astoriahusets flygel i kvarteret Riddaren, och de planerade rivningarna och nybyggena inne i det stora kvarteret vid Sturegallerian fortsatte. Nätverket Riddarens hopp och Stureplans räddning ville stoppa det som de kallar en ny rivningsvåg och fick stöd av Björn Tarras-Wahlberg som också vill stoppa rivningar av tullhusen på Blasieholmen.

Carl-Fredrik Paleus, grundaren av Nätverket Riddarens Hopp och Stureplans räddning med Björn Tarras-Wahlberg utanför Astoriahuset.


Snackisen

Semmelkriget i innerstan nådde nya höjder i 2016. Det som började på Östermalm och Tösses med semmelwrappen spred sig som en löpeld fylld av grädde och mandelmassa.
Semmelpizzan i Vasastan, semmelburgaren i Sjöstan, Semmelsmoothien på NK och den inbakade ”hemlan” på Wienerkonditoret vara bara några av innovationerna som stockholmarna glufsade i sig.
Men på Tössebageriet körde man vidare på succéwrappen som gjorde att företaget fick nyanställa personal när trycket blev för stort.
– Tanken vara aldrig att det skulle bli så många hybrider. Det verkar inte finnas någon hejd när det gäller idéer på nya typer av semlor. Vi håller oss till vår wrap som jag fortfarande tycker är en bra idé, sa Mattias Ljungberg på Tösses.
Snart är det dags för semmelsäsongen igen och då får vi se vad Östermalms konditorer hittar på för galet i år.

Semmelpizzan från Hagabageriet blev årets vinnare.


Tre klickraketer

  1. ”Domstolen ska ge fan i att leka arkitekter”. Det mycket ilskna stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) var ursinnig när mark- och miljödomstolen stoppade ett spektakulärt hus på Värtavägen i mars.
  2. Prins Carl Philip fick äntligen börja bygga om sitt drömhus Villa Solbacken på Djurgården, vilket Mitt i kunde avslöja i maj. Rojalister och andra intresserade klickade järnet på mitti.se.
  3. 14-åriga Östermalmskillen Oliver Lohk fick en av huvudrollerna i musikalen Billy Elliot. Vår reporter åkte till en dansstudio på Jungfrugatan och fick en hård lektion som spreds snabbt på Facebook.

BB-krisen

Beskedet om BB Sophias nedläggning kom som en chock för många i februari. Då hade Östermalms nya förlossningsklinik bara varit öppen i knappt två år. Men enligt Praktikertjänst, som drev kliniken, gick det inte ihop ekonomiskt. Över 3000 födslar om året försvann i och med stängningen, vilket ökade trycket enormt på andra sjukhus i länet.
Många protester hölls, och Mitt i rapporterade både från demonstrationer vid Landstingshuset och från ockupationen inne i BB Sophia i maj då kliniken skulle stängas. Men inget hjälpte och den 16 maj föddes den sista bebisen vid Valhallavägen.


Spåkulan – Så blir 2017 på Östermalm

Byggbråken lär fortsätta, men förhoppningsvis kommer antingen positiva eller negativa besked för många projekt så att grannar, byggherrar och staden vet hur Östermalm egentligen ska se ut i framtiden.
Förskolefrågan blir också viktig nästa år. Under 2016 har flera förskolor förlorat sina lokaler då hyresvärdarna vill göra annat med dem. Nästa år blir det oerhört viktigt att hitta nya lokaler för att alla Östermalmsbarn.
Och det lär fortsatta satsas på stadsodling på Östermalm – något som Miljöpartiet gjort till en av sina viktigaste frågor sedan valet 2014.
Sedan verkar Stadion komma igång igen som evenemangsarena efter några kalla år. Maggio lirade där i fjol och Håkan kör 10 juni 2017. Fler tunga bokningar kanske kan vara att vänta under året.