Östermalm erbjuder fler sommarjobb i år

Det är dags att söka sommarjobb på Östermalm. Stadsdelen erbjuder fler platser i år, men som vanligt blir många utan. – Det är en budgetfråga, säger Jennie Oukbir på stadsdelsförvaltningen.

  • Publicerad 11:31, 3 mar 2014

Förra året sjönk antalet sommarjobb i stadsdelens regi från 60 till 51.

Samtidigt kom 280 ansökningar in om de få platserna. Stadsdelsförvaltningen efterlyste då fler arbeten. Och de fick ett visst gehör – för i år blir det 60 arbetstillfällen igen.

– Det är absolut välkommet. Vi har ju fler sökande än det finns jobb. Och för många är det här första steget ut i arbetslivet och en chans att knyta kontakter, säger Jennie Oukbir, handläggare på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad vill dock att alla ungdomar i staden ska garanteras kommunala sommarjobb. Men enligt arbetsmarknadsnämnden skulle det kosta 424 miljoner kronor om alla sökande i Stockholm fick jobb.

– Som handläggare är det klart att man skulle vilja ge alla sökande jobb, men det är en budgetfråga, säger Jennie Oukbir.

De ungdomar som får jobb kommer främst att pyssla med parkskötsel, jobba i förskolan och inom äldreomsorgen. Men några ungdomar får också jobba med projektet Vackra Stockholm. Vilket på Östermalm i fjol innebar att de fick rusta upp en nedklottrad lekborg vid Kaknäs.

Just utomhusjobben och att jobba med barn är populärast bland de sökande.

Men enligt Jennie Oukbir är ofta de inom äldreomsorgen mest nöjda.

– Det känns att det jobbet man gör uppskattas. Och både de äldre och yngre ger en oerhört positiv respons.

Det finns självklart sommarjobb som inte är i kommunens regi. Gröna Lund söker till exempel just nu 1 100 feriearbetare och landstinget har 1 000 jobb till unga ute.

Östermalms ungdomar uppmanas av staden att leta jobb överallt och att verkligen ligga i för att hitta dem.

– Det är väldigt olika för alla hur lätt det är att hitta sommarjobb. Men jag ser ju vid samtalen med ungdomar i stan hur glada de som får jobben blir och hur besvikna de som inte får blir, säger Jennie Oukbir.

Fakta

Nästan 100 kronor i timmen i lön som mest

Stadsdelens sommarjobb går att söka mellan den 5 och 27 mars på stockholm.se/sommarjobb.

Sommarjobbsperioden är vecka 24–34.

Varje ungdom jobbar i tre veckor.

I år får man söka jobb om man är född mellan 1996–1998.

Lönen varierar mellan 76,50 och 97 kronor per timme beroende på ålder.

För att söka sommarjobb på Östermalm måste man vara skriven i stadsdelen.

Källa: Stockholm stad

Visa merVisa mindre