Österåker har lägst andel HPV-vaccinerade flickor i Stockholms län. Foto: Mostphotos

Österåkers flickor sämst på att HPV-vaccinera sig

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att Österåkers flickor är sämst i länet på att vaccinera sig mot det sexuellt överförbara HPV-viruset. Enligt skolläkaren Lisa Nilsson Hammarberg är flickorna generellt sett positiva till vaccination – det är vårdnadshavarna som är dåliga på att ge sitt medgivande.

  • Publicerad 13:47, 29 okt 2018

HPV, humant papillomvirus, är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige.

Viruset är oftast ofarligt men kan i vissa fall ge upphov till cellförändringar som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer.

Att vaccinera sig mot viruset ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet vilket innebär att tjejer i femte och sjätte klass erbjuds att vaccinera sig kostnadsfritt via skolan.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar nu att flickor i Österåker är sämst i hela Stockholms län på att vaccinera sig mot viruset, rapporterar SVT.

Endast 59,2 procent av tjejerna födda mellan 2002 och 2005 som är bokförda i Österåker har vaccinerat sig. Snittet för hela länet ligger på 80,6 procent.

Vårdnadshavare dåliga på att ge medgivande

Lisa Nilsson Hammarberg, skolläkare på Österåker kommun, säger att skolsköterskorna har arbetat extra mycket med att informera och svara på frågor från elever och föräldrar inför HPV-vaccinationerna.

Och enligt henne är flickorna även generellt sett positiva till vaccination – det är vårdnadshavarna som är dåliga på att ge sitt medgivande.

Av någon anledning väljer vårdnadshavare i kommunen hellre bort vaccination än tar ett grundat ställningstagande utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och WHO. Det är ett säkert vaccin som givits i många miljoner doser i Europa innan Folkhälsomyndigheten inkluderade det i svenska programmet”, skriver hon i ett mail till Mitt i.

Hon meddelar samtidigt att det aldrig är för sent att vaccinera sig.

All vaccinering är frivillig och för vårdnadshavare som inte tidigare tagit ställning eller för elever som fyllt 18 och går i kommunala skolor går det utmärkt att be om vaccinering via skolsköterska.”

Fakta

HPV, humant papillomvirus

HPV-viruset är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige och finns i över hundra olika typer.

Oftast märker du inte av att du är smittad av viruset men det kan ge symptom i form av vårtor på händer, fötter eller i vissa fall underlivet. De HPV-typer som orsakar cancer brukar inte orsaka vårtor.

Några typer av viruset kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till livmoderhalscancer.

Att vaccinera sig mot viruset ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och tjejer erbjuds att vaccinera sig kostnadsfritt i skolan när de går i femte eller sjätte klass.

Vaccinet ingår även i högkostnadsskyddet för kvinnor upp till 26 års ålder.

Källa: www.1177.se
Visa merVisa mindre