Ljuständning. Bild från Suicide zeros manifestation 2020 i Svinninge, Österåker. Varje ljus motsvarar en person som tog sitt liv året innan i Sverige. Foto: Fredrik Andersson/Suicide zero

Österåkers arbete mot självmord i topp

Många av landets kommuner saknar viktiga insatser för att förhindra att människor tar sina egna liv. Men inte Österåker. I en ny undersökning får kommunen toppbetyg.

  • Publicerad 09:15, 8 apr 2022

Bakom varje siffra finns en unik människa

– Det finns goda exempel, som Stockholm och Österåker, att inspireras av, säger Rickard Bracken generalsekreterare för den ideella organisationen Suicide Zero i ett pressutskick.

Suicide Zero arbetar för att få ner antalet självmord i Sverige. Som en del i det har man undersökt kommunernas förebyggande arbete. Kommunerna fick svara på en enkät och sedan betygsattes de utifrån hur de arbetar för att förebygga självmord.

Bara två kommuner helt godkända

– 316 personer tog sina liv i Stockholms län år 2020. Kommunernas insatser är viktiga för att få ner den siffran, säger Rickard Bracken.

Av de 26 kommunerna i Stockholms län deltog 16 i enkäten. I nio av dessa, däribland Vaxholm, bedömer Suicide zero, att det saknas viktiga förutsättningar och insatser som kan minska antalet självmord.

I fem av kommunerna var läget något bättre, men bedömningen är att arbetet måste utvecklas.

Bara två kommuner, ansågs ha goda insatser för att förebygga självmord - Österåker och Stockholms stad.

Alla liv räknas

– Bakom varje siffra finns en unik människa och ofta efterlevande som tvingas uthärda den svåraste av förluster. Om fler kommuner utvecklar sitt arbete kan liv räddas, och alla insatser är inte resurskrävande, säger Rickard Bracken.

Bland frågorna som Suicide zero ställde till kommunerna var exempelvis om de genomför regelbundna insatser för att bekämpa ofrivillig ensamhet bland äldre, om kommunerna gör insatser i skolorna för att förebygga självmord och om de hade någon särskild tjänsteman med ansvar för att samordna arbetet mot självmord.

När svaren betygsattes fick Österåker 20 poäng, vilket var det sjunde bästa resultatet i landet, medan Vaxholm bara fick två poäng, vilket placerade kommunen nära botten i undersökningen.

Några myter om självmord

Myt: Det går inte att hindra en person som bestämt sig för att att sitt liv.

Sanning: Mellan 85-90 procent av de som överlever ett allvarligt självmordsförsök dör inte senare i livet av självmord.

Myt: De som talar om självmord gör det inte.

Sanning: Jo, de flesta som begår självmord har tidigare pratat om det. Däremot är det inte alltid som omgivningen har uppfattat det.

Myt: Självmordsnära personer är helt inställda på att dö.

Sanning: De flesta självmordsnära personer är osäkra om de vill leva eller dö ända till slutet. Om de räddas och får hjälp mot destruktiva tankar kan de ändå få ett meningsfullt liv.

Källa: Suicide zero

Visa merVisa mindre