Andreas Derblom och MTB Täby ser helst att Österåker bygger en MTB-slinga i Hacksta. Foto: Läsarbild Åsa Larsson

Österåker satsar på MTB och cykelcross

Separata mountainbike-slingor och en vision om att knyta samman befintliga grusvägar till en tre mil lång skyltad led för cykelcross. Österåker satsar på cykelsporten.

  • Publicerad 07:30, 23 mar 2017

Åkersbergabon och mountainbike-fantasten Andreas Derblom har länge efterlyst en cykelsatsning i Österåker. Fem år har passerat sedan han skickade in sitt förslag om en mountainbike-slinga i Hacksta till kommunen. Nu investerar Österåker i cykelsporten.

– Vi har fått ett uppdrag från politikerna att bygga mountainbike-slingor i skogen. I första skedet handlar det om att hitta en lämplig placering i kommunen, säger projektledaren och landskapsarkitekten Elin Dagerhamn.

Öronmärkta pengar

Till en början satsar kommunen på en cykelslinga. Om de öronmärkta pengarna räcker kan det bli ytterligare en slinga redan nu, enligt Elin Dagerhamn. Fler planeras framöver. En vision från politiskt håll är även att i framtiden skapa en två-tre mil lång led för cykelcross där befintliga grusvägar knyts samman och skyltas upp.

Exakt var MTB-slingorna ska byggas är inte klart. Eftersom kommunen inte äger så mycket mark hänger projektet på att man kommer överens med privata markägare.

Andreas Derblom och hans klubb MTB Täby med många medlemmar från Österåker förordar Hacksta. Klubben brukar arrangera tävlingar i området, som är ett av de bästa i norrort för mountainbike-cykling. Här finns gott om skog, en gammal övervuxen soptipp, Hackstaberget, och dessutom Österåkers sportcentrum med duschar, omklädningsrum, parkeringsplatser och närhet till kommunikationer.

Fler köper MTB

– Österåker har nu världens chans att sätta cykelsport på kartan, säger Andreas Derblom.

En färsk SIFO-undersökning visar att närmare hälften av svenskarna använder cykeln som ett träningsredskap. Motionslopp som Vätternrundan och CykelVasan säljer slut på några timmar och allt fler vill ut i skogen och träna – och väljer då mountainbike. Enligt Svensk Cyklings trendrapport ökade försäljningen av MTB i fjol med 22 procent jämfört med året innan.

MTB Täby har fördubblat sitt medlemsantal de senaste fem åren. En stor del av nytillskotten är ungdomar

Sandviken satsar

– Det är märkligt att så få Stockholmskommuner satsar på cykelsport. Det finns hundratals löparspår, men bara en handfull MTB-slingor i länet, säger Andreas Derblom.

Ute i landet är det annorlunda. Lilla Sandvikens kommun har 15 MTB-slingor.

– Kul att det äntligen händer något i Österåker. Egentligen är det inte så svårt. Stigar finns redan. Det är bara att sätta upp skyltar och informera om satsningen på kommunens webbsida, säger Andreas Derblom.

Mountainbike-slingorna kommer att vara öppna för alla, med företräde för cyklisterna.

Fakta

Mountainbikens olika tävlingsgrenar

  • Cross Country Olympic – I OS-disciplinen kör cyklisterna ett förutbestämt antal varv på en 4-6 km lång rundbana med tekniska svårigheter som stenkistor, hopp och dropp.
  • Långlopp – Passar alla, från nybörjare till elit. Efter masstart kör cyklisterna en lång bana på 60-120 km. Taktik är viktigare än teknik.
  • Sprint – Fungerar ungefär som i längdskidåkarnas variant, men cyklisterna startar 4 och 4 i heaten på banor som mäter mellan 500 till 1000 meter.
  • Downhill Individual – Cyklingens svar på störtlopp. Snabbast tid nerför berget vinner. Tävlingstid internationellt är 2-5 minuter. Spektakulärt med svårigheter du inte ens tror är möjliga att forcera till fots.
  • Enduro – Snabbt växande disciplin med ett upplägg som liknar en rallytävling. En lite snällare downhill-bana och transportsträckor mellan mål och nästa start. Tiden summeras efter ett antal sträckor.
  • 4X – Som skicross, fast på cykel. Maxpuls för både cyklist och åskådare. Åkarna möts 4 och 4 på en bana som tar mellan 30 till 60 sekunder tills en segrare har utkristalliserats.  

 

Källa: scf.se
Visa merVisa mindre