Efter skattesänkningen kan Österåker ha lägst kommunalskatt i landet. Foto: Mostphotos

Österåker kan få lägst skatt i landet

I dag presenterade alliansen i Österåker sin budget för 2019. Enligt ett pressutskick innehåller den en skattesänkning på 25 öre vilket kan ge Österåker lägst skatt i hela landet. 94 miljoner mer till verksamheterna, jämfört med året innan, utlovas också, liksom en hel del utredningar.

  • Publicerad 17:42, 24 okt 2018

Alliansen i Österåker sänker skatten igen, den här gången med 25 öre. Det blev klart när M, L, C och KD presenterade sitt förslag till budget i dag.

Sänkningen kan göra att Österåker får lägst kommunalskatt i landet, förutsatt att inte skånska Vellinge* eller någon annan av landets lågskattekommuner också sänker skatten ytterligare.

Dessutom uppger L, C, KD och M att man i sin gemensamma budget satsar 94 miljoner kronor mer på kommunens verksamheter, jämfört med året innan.

Satsningar på skolan

Bland löftena är extra satsningar på skolan med drygt 60 miljoner kronor.

I pressutskicket från alliansen kan man läsa att pengen till förskola, förskoleklass, skola och fritids ska höjas med mellan 2,0 och 7,2 %, och att pengen till förskoleklass är den som höjs mest. Andra satsningar på barn och unga är att fortbildningen av barnskötare till förskollärare ska få ännu en utbildningsomgång under 2019. Ett skolmiljölyft utlovas också genom en översyn av skollokaler och skolgårdar.

Många utredningar

En hel del utredningar utlovas också. I urval: Om det behövs ytterligare yrkesinriktade program i gymnasiet, förutsättningarna att införa en kvalitetspeng till vårdutförare som uppnår kommunens uppsatta kvalitetsmål samt möjligheten att inrätta ett biståndsbedömt trygghetsboende.

Återvinningsstation på Ingmarsö

Dessutom vill man utreda bygget av en ny simhall, en helhetslösning för Hackstaområdet och sportcentrum, en underhållsplan för upprustning av kommunens idrottshallar, samt en möjlig förlängning av Näsuddens naturreservat.

Vidare ska Österåkersvatten AB få i uppdrag att planera för hämtning av grovsopor en gång per år och införa hämtning av hushållsnära återvinningsbart avfall. Bolaget ska dessutom uppföra en återvinningsstation på Ingmarsö.

Inom vård- och omsorg vill alliansen fortbilda demensvårdens undersköterskor så att de får så kallad Silviacertifiering.

Totalt beräknas alliansens investeringar för 2019 uppgå till 135,8 miljoner kronor, 5,1 miljoner mer än under 2018.

Budgeten beslutas av kommunfullmäktige 19 november.

 

*Med kommunalskatt, begravningsavgift och landstingsskatt betalar man i år i Vellinge 29:432 i skatt. Om skatten i Österåker sänks enligt budgetförslaget hamnar den på 29:422 (landstingsskatten i Stockholm är för övrigt mer än en krona högre än i Skåne).