– Det har varit ett väldigt stort intresse. Det är många butiker som inte fått, men som velat ha köttet, berättar tidigare ishockeymålvakten Thomas ”Osten” Östlund, VD för livsmedelsföretaget Protos.

Veckan som gick (30 juni) lanserade företaget ”världens första metanreducerade nötkött” i tjugo butiker på Gotland och i Stockholm, däribland Stora Coop i Åkersberga.

Alger i fodret

Det nya är att djuren fått en liten mängd – 0,6 procent – rödalg i fodret, vilket enligt en studie sänkt deras metanutsläpp med hela 90 procent.

– Köttets klimatpåverkan känner väl alla till, säger Thomas Östlund och berättar att totalt tio djur fått den nya kosten, som ett pilotprojekt.

– Det här är en engångsgrej, men ambitionen är att vi ska lära oss mer om hur man kan göra det här i en större omfattning.

Grön omställning

Satsningen är ett samarbete med bioteknikföretaget Volta Greentech som odlar rödalgerna och Coop.

Förutom det metanreducerade köttet arbetar Protos även med att få anslutna gårdar att börja använda fossilfritt gödsel och fasa ut användningen av fossila bränslen, berättar han.

Thomas Östlund har ett förflutet som ishockeymålvakt bland annat i landslaget (VM-silver 1995). I våras blev han nominerad till priset Hållbart Ledarskap som delas ut senare i höst.