Växtkraft. Odlingen sköts gemensamt av Östbergaborna och personalen på parkleken Stamparken. Foto: Marika Troili

Östbergas barn har fått en egen odling

Barnen i Östberga har fått en egen odling: Östbergabarnens bär och blad. Alla hjälps åt att sköta plantorna och i augusti väntas skördefest.

  • Publicerad 15:55, 18 jun 2020

På en gräsmatta i Stamparken i Gamla Östberga, nära parkleken, håller en helt ny odling på att ta form. Initiativtagarna Caroline Malmström och Marika Troili från föreningen Östberga Folkets hus och båda boende i Östberga, har valt att kalla det Östbergabarnens bär och blad.

– Vi ville göra något för området, framförallt för barnen, och vi tycker själva att det är roligt att odla. Här får de se när det växer och sedan smaka på det som de har varit med och planterat. Men alla är såklart välkomna att hjälpa till, även vuxna, säger Marika.

20 planteringslådor

Det hela består av 20 pallkragar där barn och deras familjer i området har fått plantera en massa saker, bland annat bärbuskar och örter av olika slag. Via ett enkelt schema turas man nu om att vattna plantorna och personal och barn på Stamparkens parklek är med och hjälper till.    

– Vi har en liten skylt där det står ”vattnat idag” som man flyttar hela tiden, så vet alla var man har vattnat. Vi hoppas att det ska funka. När vi hade vår planteringsdag i maj kom cirka 50 personer så många är engagerade i det här och det är jättekul, säger Marika.

Skördefest i slutet av sommaren

I lådorna finns idag hallon, björnbär, krusbär, rabarber, potatis, sockerärtor och olika ätbara örter för att nämna några saker. Det som skördas kommer så småningom att avnjutas på en skördefest som ordnas ihop med parkleken, berättar Marika.

– Det är främst grönsaker och rotsaker vi tänker oss till skördefesten, övrigt, som bär på buskarna, det får man äta av lite nu och då så länge man tänker att det ska räcka till fler.    

Alltihop är ett samarbete mellan staden och nystartade föreningen Östberga Folkets hus. Föreningen betalar för plantorna medan stadsdelen står för pallkragar och jord.

Den nya trädgården kan kollas in på Instagram @ostbergabarnensbarochblad.

Växtkraft. Odlingen sköts gemensamt av Östbergaborna och personalen på parkleken Stamparken. Foto: Marika Troili