Fryshuset-teamet som jobbar i Östberga. Foto: Fryshuset

Östbergabor rasar mot att Fryshuset försvinner

Otrygghet och ökad kriminalitet. Det blir sannolikt konsekvensen om Fryshuset försvinner från Östberga, menar Östbergabor som startat en protestlista.

  • Publicerad 14:33, 10 jan 2020

Beskedet att Fryshuset troligen försvinner från Östberga första juni har väckt ilska och oro bland Östbergaborna. Nu går de samman för att försöka behålla de populära värdarna i området.  

Bidrar till framtidstro

I ett upprop på nätet kräver de att samarbetet med Fryshuset Östberga fortsätter. På bara tre dygn har 300 personer skrivit under.

– Fryshuset fyller en jätteviktig funktion. Vi som bor här kan intyga att deras arbete har bidragit till trygghet, stolthet och en framtidstro i området. Försvinner de tar man bort stödet för de som behöver det mest – unga som saknar sysselsättning och aktiviteter och som riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet. Det kommer att slå mot hela området, säger Östbergabon Ia Hamn, som startat uppropet.

Det här stöds av en utvärdering som BRÅ har gjort av Fryshusets arbete i Östberga, tillägger hon.

– Där framgår att Fryshuset-teamet har lokaliserat ett antal unga som är i riskzon att hamna i kriminalitet och lyckats hålla dem borta från det, säger Ia.

Grillkvällarna poppis

Fryshuset har funnits i området sedan sommaren 2016, som ett stöd åt unga i åldern 12-30 år. De är där fyra till fem dagar/kvällar i veckan då de ordnar olika aktiviteter, gratis träning i skolans gympasal, utflykter och utbildningar. En populär aktivitet har blivit grillkvällarna på torget på fredagar.

– Det är alltid jättestor uppslutning, av folk i alla åldrar, och det har lett till mer gemenskap. Fryshusets närvaro är superviktig för alla, säger Ia.

Avtalet med Fryshuset löper ut sista maj och enligt ordförande i stadsdelsnämnden, Gustav Johansson (M), är det osäkert om stadsdelen vill teckna en ny överenskommelse. Stadsdelen har betalat 2,1 miljoner kronor per år för verksamheten, pengar man fått från staden centralt via ett demokratiprojekt. Fryshuset själva bidrar med en halv miljon kronor per år. 

– Kostnaden för samhället – ur en mängd perspektiv – kommer att bli betydligt högre framöver än vad det kostar att avlöna de här värdarna, säger Ia.  

Listan med namn ska lämnas över till politikerna i stadsdelsnämnden under februari.

Osäkert om Fryshuset blir kvar i Östberga

Ia Sofia Hamn. Foto: privat