Bild från när ÖCC var alldeles nytt, i maj 2015. Juan Freytes och Hashar Salim visar ungdomarnas idéer på en tavla. Foto: Linda Gren

Östberga community center har lagts ner

Östberga community center finns inte längre. Det lades ned när Östbergas nya kulturhus öppnade i höstas. ”Det finns inget behov”, säger staden.

  • Publicerad 10:57, 24 okt 2018

Östberga community center, ÖCC, startade hösten 2014 och skulle bli ett nav för unga vuxna i Östberga att få hjälp till arbete och utbildning. Men det visade sig svårt att locka dit de unga, istället har verksamheten långsamt styrts till att mer bli en social mötesplats för Östbergaborna.

Så när Östberga kulturhus öppnade i september lades ÖCC ned. Enligt Gunilla Ekstrand, chef för kultur och fritid i Enskede-Årsta-Vantör, finns inte tillräckligt många i området som behöver den typ av hjälp man först tänkt sig.  

– Men om det visar sig längre fram att det finns ett behov så har vi resurser på våra community center i Rågsved och Dalen, säger hon.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samtidigt har staden satsat mer på så kallade Jobbtorg för unga, där personer i åldern 16-29 år får hjälp att hitta jobb. Och Fryshuset har etablerat sig i Östberga sedan 2016. De riktar sig till barn och unga från 12 år upp till 30 år och ordnar en rad aktiviteter varje vecka.

De sakerna ihop gör att man ändå har en strategi för att fånga upp unga vuxna som varken jobbar eller pluggar, enligt Gunilla Ekstrand.

– På kulturhuset kan vi också ha olika aktiviteter för att informera och underlätta kontakten med Jobbtorg, säger hon.

Nu satsar stadsdelen för att minska stöket

"Vi ska förändra Östberga ihop med ungdomarna"

Nu är Östbergas nya kulturhus igång