Östanås klocka ringer igen – för nya lägenheter i slottsmiljö

I dag lyftes ett nytt klocktorn på plats på Östanå slott i Österåker. Den nye ägaren renoverar för fullt och planen är att bygga ett 50-tal lägenheter i slottsparken. – Det är verkligen roligt. Annars skulle det förfalla, säger Michaela Fletcher (M) som var med och invigde klocktornet.

  • Publicerad 18:34, 10 apr 2019

För två år sedan köpte bolaget Slättö förvaltning AB Östanå slott i Österåker. Slottsområdet hade då vuxit igen och den tidigare ägaren BTH:s planer att bygga bostäder hade gått i stå. Men nu ska det bli ändring lovar Jens Lackmann, utvecklingschef på Slättö:

– Det här är lite ett startskott. Slottet har stått orenoverat i 20 år, men nu har vi satt in bergvärme, renoverat fönster och byggt en visningslägenhet i det gamla orangeriet.

Jens Lackmann på Slättö förvaltning AB. Foto: Åsa Sommarström

Vid lunchtid i dag lyftes klocktornet på plats högst upp på slottets tak. Klocktornet är en kopia av det gamla som var alltför murket, men själva klockan är originalet från 1795, gjuten i Stockholm.

På plats förutom kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) var även bland andra oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) och Björn Molin (RP) och andra nyfikna gäster.

I det gamla klocktornet hittade man vid renoveringen en gammal plakett och en flaska sprit (?). Foto: Åsa Sommarström

En bland gästerna som rörde sig mer hemtamt var Johan Boström (M), 1:e vice ordförande i Österåkers kommunfullmäktige, som vuxit upp på slottet:

– Jag uppskattar att renoveringen görs med varsamhet och att man återskapar åtminstone den yttre miljön, säger han.

Förutom ett 50-tal lägenheter i slottsparken planerar Slättö även att bygga bostäder i Östanå såg.

Klocktornet lyfts på plats på Östanå slott. Foto: Åsa Sommarström