Brottby SK som gick up i fyran i år, får en läktare till sin hemmaplan Össeby IP. Foto: Läsarbild Torbjörn Wiik

Össeby IP får en läktare med 75 sittplatser

Upprustningen av Össeby IP i Brottby fortsätter. Tack vare en omplacering av belysningsstolpar ges nu en möjlighet att bygga till en 100-meters löparbana, kulring, höjd- och längdhopps-zon, speakerbås och läktare.

  • Publicerad 13:04, 16 nov 2017

Förra året fick Össeby IP en ny konstgräsplan. Nu går upprustning av idrottsplatsen för 9,1 miljoner kronor in i etapp två. Det innebär att man nästa år planerar att bygga en 100-meters löparbana med friidrottsytor och en läktare.

– Det är ett av de roligaste besluten jag har varit med om att fatta under den här mandatperioden, säger Lars Carlsson (C), fritidsnämndens ordförande i Vallentuna kommun.

Från början fanns inte alla friidrottsytorna med i upprustningsplanen. Men eftersom man har flyttat på belysningsstolpar har mer plats frigjorts. Vilket i sin tur också bidrog till att man fick ner kostnaderna, när bergsprängningen för det intilliggande elljusspåret inte behövdes.

– Länge såg det ut som pengarna bara räckte till en 60-meters bana. Genom att planera projektet smartare med en ombudgetering ser vi nu att det är ekonomiskt genomförbart att bygga ut med en 100-meters bana.

Längdhopp och kulstötning

När allt blir klart ska man kunna hoppa höjdhopp och längdhopp, och stöta kula från en kulring. Man ska även kunna sitta och titta på idrottsaktiviteterna på en läktare, som idag består av några parkbänkar.

– I projektet finns planer på en läktare för 75 personer, möjligen kan det bli för 100 personer. Skulle det bli så att Brottby SK (fotboll) går upp i högre divisioner kommer publiktrycket att öka. Det måste vi ha i åtanke när vi planerar inför framtiden.

Glad ordförande

Fotbollsklubben Brottby SK vars herrlag nyligen gick upp i division-4 välkomnar upprustningen.

– Det finns ingenstans att sitta som det ser ut idag. Vi ser det som positivt med en läktare, säger Martin Norman, ordförande i Brottby SK.

På norra sidan av idrottsplatsen ska det även byggas ett speakerbås. Planen är att upprustningen ska bli klart till nästa sommar.