Insekt. I Sveriges Radios julkalendern kommer Osman Ahmadkhani spela en silverfisk.

Osman är julkalenderns nya röst

Årets radiokalender är ett äventyr i småkrypens värld. Täbybon Osman Ahmadkhani, 15, spelaren silverfisken, Silverpilen.

  • Publicerad 10:26, 15 nov 2021

För att skapa rätt ljud fick vi inte röra oss för fort och inte för långsamt.

Hur känns det att du är en av rösterna till årets julkalender?

– Det är ju roligt, men nytt.

Hur fick du rollen?

– Jag gör en Voiceover för barnprogrammet Bilakuten och någon hade hört min röst i programmet och ville att jag skulle prova rollen. Jag tänkte, oj va roligt, men jag var jättenervös.

Berätta om Silverpilen, vem är det du spelar?

– Han är en silverfisk som tror att han är prins över sitt badrum. Min karaktär är ganska feg. Han är också en morsgris och ser upp till sin mamma mycket.

Hur är det att spela en insekt?

– Det är svårt för man måste röra kroppen hela tiden, för att låta som en. Vi fick ha rekvisita, eller som vi sa ”krimskrams” runt axlarna, och sen skulle vi röra oss samtidigt som vi pratade. För att skapa rätt ljud fick vi inte röra oss för fort och inte för långsamt.

Kan du känna igen dig i honom?

– Jag försöker sätta mig in i hans situation såklart, men vi är inte alls lika.

Vad gillar du med radioteater?

– Att utrycka känslor med rösten, om jag ska vara glad så måste folk höra det. Jag måste le när jag pratar till exempel.

Vad säger dina kompisar om att du är med?

– De allra flesta tyckte det är kul, vissa skämtade och sa att jag var kändis nu. Men det är jag verkligen inte, kanske en ö-kändis, säger han och skrattar.

Vill du bli skådespelare i framtiden?

– Om jag får fler roller kommer jag inte tacka nej, men jag vill bli advokat och flytta. Jag vill inte bo kvar i Sverige, jag vill bo i New York eller så. Sverige är lite för lagom för mig.

Vad gillar du själv julen?

– Det jag gillar mest är lukten, saffran, snö, kanel och pepparkakor. Jag gillar alltid lukter – det får mig att minnas.

Kommer du lyssna nu den 1 december när första avsnittet släpps?

– Nej det gör jag aldrig, jag gillar inte att höra min egen röst. Jag har tittat på något avsnitt av Bilakuten med mina kompisar och skrattat. Det är vad det är. Leonardo DiCaprio tittar nog inte på sina filmer heller.

Vem är Osman Ahmadkani?

Ålder: 15

Bor: Vallabrink i Täby.

Aktuell med: Spelar silverfisken, i årets Radio-julkalender.

Gör annars: Pluggar ettan på gymnasiet och hänger med kompisar.

Favoritinsekt: "Om jag får välja en så får det bli nyckelpiga."

Visa merVisa mindre

Kollegor. Spero spelas av Laura Jonstoij Berg från Stockholm. Skådespelaren Malin Cederbladh är berättare och spelar bokskorpionen Fabre. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Årets julkallender

Handlar om hoppstjärten Spero som är millimeterlång sexfoting. Spero bor med tusentals andra kryp i en gran i skogen men en dag sågas granen ner och flyttas inomhus till människorna. Berättelsen är ett äventyr på liv och död ur insekternas perspektiv.

På sin väg möter hon bland annat den långsprötande silverfisken Silverpil, som spelas av Osman Ahmadkhani från Täby.

Spero spelas av Laura Jonstoij Berg från Stockholm. Skådespelaren Malin Cederbladh är berättare och spelar bokskorpionen Fabre.

Julkallender har premiär den första december och spelas fram till julafton på Sveriges radio.

Författare är Åsa Asptjärn & Gertrud Larsson.

Fakta: Sverige Radio

Visa merVisa mindre