Oskar Jalkevik brukar ta in cykeln i lägenheten, men den här natten lät han den stå kvar i trapphuset. Något han fick ångra. Hunden Kasper är Oskar daghusse åt. Foto: Sara Flodin

Oskars cykel stals i trapphuset

På Södermalm stjäls flest cyklar i hela innerstan. Oskar Jalkeviks cykel stals – i trapphuset. – Man måste låsa fast ramen, annars är det för lätt att stjäla den, säger han.

  • Publicerad 11:54, 24 maj 2016

Kartan visar alla cykelstölder mellan maj 2013 och maj 2016 i Stockholm sorterade på basområden (en administrativ områdesfördelning polisen använder i sin statistik.)

När Oskar Jalkevik gick ut i trapphuset på Rosenlundsgatan på morgonen måndagen den 16 maj såg han att cykeln han parkerat där kvällen innan var borta. Först trodde han att han glömt att han ställt den någon annanstans, men snart gick det upp för honom att den faktiskt var stulen.

– Jag tänkte att det här skulle vara en trygg plats, men så var det inte, säger han.

Cykeln var låst med ett bygellås och var av dyrare modell. Oskar använde sig av den både för att transportera sig i stan och för landsvägskörning.

– Man kan bara spekulera vad som hänt. Av grannar har jag hört att det funnits obehöriga som tidigare sovit över i trapphuset och som varit i vårt cykelgarage. Men vem vet vad som hänt.

Oskar är långt i från ensam att få sin stålhäst stulen. Cykelstölderna är ett brott som sker främst under den varmare årstiden, och Södermalm är värst drabbat i innerstan sett till antalet anmälda stölder. I april anmäldes i Södermalms stadsdelsområde 88 cyklar stulna – nästan tre om dagen.

Att skydda sig mot stölder kan vara svårt, men det finns sätt att göra det svårare för tjuven.

– Att använda godkända lås och helst parkera den i låsta utrymmen, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Parkeras den på gatan kan man tänka på att den inte står skymd.

– Då kan tjuven ha gott om tid att hålla på utan att bli upptäckt, säger Mats Eriksson.

Staden har också tagit fasta på att göra det svårare för cykeltjuvar. Under 2016 ska trafikkontoret sätta upp 2000 så kallade säkra cykelställ i stan, vilket Mitt i tidigare rapporterat om. Hälften av dem ska komma upp före sommaren om allt går enligt plan.

På Södermalm blir det nya ställ på bland annat Bjurholmsplan, Folkkungagatan och Wollmar Yxkullsgatan. De nya cykelställen består av en pollare med två öglor, vilket försvårar för tjuven.

– Helt säkra är väl inga ställ, men vi sätter bara upp sådana ställ som man kan låsa fast cykeln i, säger Per-Åke Tjärnberg, som leder projektet på trafikkontoret.

Stockholm parkering har även satt upp cykelboxar i parkeringsgarage runt om i stan, till exempel i Stigbergsgaraget, Västgötagränd och Högalidsgaraget, där ett tiotal cyklister per garage kan hyra en box.