Kent Palmqvist, skorstensfejarmästare, varnar för de oseriösa företagen. Foto: Mostphotos

Oseriösa sotningsföretag härjar i Tyresö

Oseriösa sotningsföretag lurar folk på tjänster som de inte behöver. – De ljuger för folk och följer inte konsumenttjänstlagen, säger Kent Palmqvist, skorstensfejarmästare vid Tyresö sotningsdistrikt.

  • Publicerad 07:00, 9 jul 2018

Sedan flera år tillbaka har Tyresö kommun ett avtal med Tyresö sotningsdistrikt gällande sotning och brandskyddskontroller. Men den senaste tiden har andra sotningsföretag kontaktat invånare i Tyresö och uppgett sig ha ett avtal med kommunen, trots att så inte är fallet.

Med anledning av detta gick kommunen nyligen ut med en varning:

”När det är dags för sotning/brandskyddskontroll aviseras hushållen via brev/kort med datum och tid. Tyresö sotningsdistrikt ringer inte upp hushållen. Vill du sota själv eller anlita en annan legitimerad sotare ska man söka dispens hos Södertörns brandförsvarsförbund”.

Lurar kunder

Problemen är omfattande menar Kent Palmqvist, skorstensfejarmästare, vid Tyresö sotningsdistrikt. Enligt han försöker de oseriösa företagen lura kunder på tjänster som inte behövs.

– De kan säga att du måste rengöra imkanalen för annars kan det börja brinna. De har även sagt till vissa att Tyresö sotningsdistrikt inte längre finns kvar, att vi har gått i konkurs. De ljuger för folk, det är alltså falsk marknadsföring. Dessutom följer de inte konsumenttjänstlagen då deras tjänster inte går att avboka, säger Kent Palmqvist.

Framförallt är det äldre som drabbas.

– Många kunder ringer upp oss och är oroliga och rädda, säger Kent Palmqvist.

Ring om du är misstänksam

Han råder folk att ta kontakt med Tyresö sotningsdistrikt om man fått ett samtal från ett annat sotningsföretag.

– Vi ringer inte upp eller mejlar kunderna såvida de inte bett oss göra det. Är man misstänksam kan man ringa oss, vi svarar alltid i telefon, säger Kent Palmqvist.