Oscar Engelbert är nöjd med bolagets senaste år, trots negativa resultat. Foto: Pekka Pääkkö

Oscar Properties tänker inte dra i bromsen

Trots svarta rubriker – Oscar Engelbert på Oscar Properties ser ljust på framtiden. – Vi håller oss till planen, säger han.

  • Publicerad 16:33, 8 nov 2018

Oscar Engelbert har jobbat i uppförsbacke. Efter att Oscar Properties vann arkitekttävlingen för de Norra tornen 2013 har projektet ifrågasatts av flera kritiker.

– Under alla de här åren har folk sagt till mig att det är ett projekt som inte går att genomföra, men jag är en tävlingsmänniska. Så det är klart att jag är extra stolt nu när huset står på plats, säger han inför invigningen av Innovationen.

Tuff marknad

Fortfarande pågår en hel del byggarbeten i huset, som beräknas stå helt klart vid årsskiftet. Drygt ett år senare, våren 2020, beräknas det andra tvillingtornet Helix vara klart för inflyttning.

– Vi har jobbat med marken och nu börjar vi resa stommen, så det kommer att gå ganska snabbt, säger Oscar Engelbert.

Ni har påverkats av den skakiga bostadsmarknaden och i den senaste kvartalsrapporten visade ni ett resultat på minus 103 miljoner kronor. Hur går det för Oscar Properties egentligen?

– Vi har vårt största inflyttningsår någonsin med 738 färdiga lägenheter. Och 86 procent av de lägenheter vi har i produktion har vi sålt. Det är klart att försäljningen har trappats ned på grund av den tuffa marknaden, men jag tror att vi kommer att se ett mindre utbud framöver. Då kommer det att ta fart igen.

Har nya projekt på gång

Byggbolaget har också mötts av kritik från byggarbetare om dåliga arbetsförhållanden i Norra tornen. Bland annat har det saknats bygghissar i vissa delar av huset, vilket gjort att byggarbetare tvingats gå i trappor. Men enligt Oscar Engelbert har man följt reglerna.

– Det finns säkert saker vi hade kunnat göra bättre, men vi har alltid hållit oss till det som vi kommit överens med med facket. Byggarbetare får gå två eller tre trappor.

Det råder fortfarande ovisshet på bostadsmarknaden, kommer ni att dra i bromsen för andra projekt i framtiden?

– Varenda projekt måste stå på egna ben och vi måste känna att vi har en marknad innan vi startar. Just nu finns det vissa projekt som vi planerar att dra igång och som vi har en efterfrågan på. Vi håller oss till planen.