Oscar Properties – lyxbyggare i motvind

I dag invigs de spektakulära Norra tornen i Vasastan. Men för bolaget bakom bygget, Oscar Properties, går det knackigt. I flera projekt har företaget tvingats rea ut bostäder och än står många lägenheter osålda.

  • Publicerad 09:42, 8 nov 2018

 

Osålda lägenheter, försenade projekt och stämningshot. Det har snackats en hel del om Oscar Properties problem den senaste tiden.

Men enligt bolaget är de svarta rubrikerna rejält överdriva. 9 av 10 lägenheter i produktion har sålts och bolaget bygger mer än någonsin, skrev vd:n Oscar Engelbert i en helsidesannons i bland annat DN och SvD i oktober. Men faktum kvarstår – Oscar Properties har haft det kämpigt den senaste tiden.

Vd:n Oscar Engelbert. Foto: Pekka Pääkkö

Fem motgångar för Oscar Properties:

  • Flera av projektet har försenats ordentligt. Norra Tornen har drabbats av bygglovsstrul och fått kritik från byggnadsarbetare. Projektet 79&Park på Gärdet har försenats i cirka ett år.
  • Dessutom har den skakiga bostadsmarknaden ställt till det för bolaget, som riktar in sig på lyxbostäder i spektakulära projekt. I den senaste kvartalsrapporten gjorde koncernen ett negativt rörelseresultat på -103,4 miljoner kronor.
  • Enligt företaget beror det dåliga resultatet delvis på att man tvingats sänka priset för flera projekt, bland annat 79&Park på Gärdet och Nybrogatan 19. Sammanlagt är det fyra projekt som fått sänkta priser med tio procent. Dessutom erbjuds köparna flera avgiftsfria år.
  • Nyligen rapporterade Dagens Industri att Oscar Properties stäms av en köpare i bostadsområdet 79&Park på Gärdet. Paret menar att Oscar Properties begått avtalsbrott efter att byggbolaget vid flera tillfällen skjutit upp inflytten, och vill nu riva upp förhandsavtalet. OP säger däremot att avtalet gäller.
  • Flera köpare på Nybrogatan 19 och på Gärdet har dragit sig ur och dessutom vänt sig till Kronofogden med krav på att få tillbaka sina insatser.