Oscar berättar historier från Somalia med tavlor

På 80-talet arbetade Oscar Trimbel för Sidas räkning i Somalia. Nu ger han ut en bok med somaliska folksagor – och egenmålade akvareller från sin tid i landet.

  • Publicerad 11:15, 13 dec 2014

Den som tittar in på Kungsholmens bibliotek den kommande tiden kan beskåda tolv färggranna akvareller med somaliska motiv i läshörnan längst in.

Konstnären bakom målningarna är Kristinebergsbon Oscar Trimbel, som flyttade till Somalias huvudstad Mogadishu i mitten av 80-talet för att arbeta med ett hantverksprojekt för Sida.

Genom sitt arbete i väverier och smedjor på landsbygden lärde han känna många av de människor som finns avbildade på målningarna.

– När arbetsdagen var slut satt vi på tehusen och pratade. Det fanns ingen radio eller tv, så man berättade historier. Vi från Göteborg är kända för att berätta roliga historier, så man blev ju populär, säger han på klingande västkustska.

Vännerna var modeller

Efter en tid bestämde sig Oscar Trimbel för att börja skriva ner berättelserna, som ofta var folksagor från förr. Dessutom började han måla akvareller där hans vänner och bekanta fick stå modell.

– Jag fick hjälp av en vän att skriva sagorna på somaliska, sedan översatte vi dem till engelska. Och så satt jag ner efter arbetet och målade, säger han.

Oscar Trimbel beskriver 80-talets Mogadishu som en blomstrande stad.

– Man hade ett universitet, och höll på att bygga ett nationalmuseum, säger han.

1986, när Oscar Trimbels tid i Somalia gick mot sitt slut, började situationen i landet bli alltmer orolig.

– Då ven skotten i plåttaket när man stekte ägg i köket. Jag hade ju FN-skydd och staket runt huset, men det hjälpte ju inte så mycket, säger han.

Nu väntar han på läget ska lugna sig så att han kan besöka Somalia igen.

– Det går inte nu, det är för farligt. Men jag vill hemskt gärna åka ner igen.

Får skriva autografer

Nyligen kom boken ”Ökensagor” ut, med utvalda berättelser och bilder. Och responsen har varit positiv, säger Oscar Trimbel.

– Fantastisk, skulle jag säga. Alla är så glada och artiga och vill att jag ska signera, skrattar han.

Utställningen på Kungsholmens bibliotek är öppen till och med den 30 december.