Oscar, 27, från Hallonbergen byggde corona-bot på Facebook

Så här vid coronatider är det lätt att desinformation om viruset och dess smitta sprids på nätet. Något som har fått Oscar Alsing, 27, att reagera. Nu har han startat en bot som ska ge konkret information från en säker källa.

  • Publicerad 17:20, 12 mar 2020

Tomma hyllor i matbutiker efter storköp av toapapper och torrvaror. Långa Facebookinlägg om att ”det bara är en vanlig influensa” med både mothåll och medhåll i kommentarsfälten.

Alla tar nyheterna om corona olika.

Programmering ska göra världen bättre

En av dem som har tröttnat på den svartvita och, enligt honom, oproportionerliga bilden i sociala medier är Oscar Alsing som bor i Hallonbergen.

– Fel information kommer ut och folk litar mer på sitt Facebookflöde än WHO, säger Oscar.

27-åringen är it-utvecklare, utbildad på KTH, och director of technology inom e-commerce. När han blev krasslig i förra veckan väcktes viljan att ta saken i egna händer – framför skärmen.

– Senaste tiden har jag funderat över vad man kan programmera för att göra världen lite bättre, säger Oscar.

Skapade bot

Efter en tids research och inspiration kom Oscar fram till vad han skulle göra.

– WHO:s sajt känns otillgänglig och osexig. Jag ville göra informationen mer lättsmält och de flesta hänger ju på Facebook.

Oscar Alsing bakom Corona Health Information

Efter tio timmars arbete var Facebook-boten Corona Health Information klar. En bot är en agent som kan automatisera uppgifter, i detta fallet handlar det om att direkt svara på frågor som ställs i en chatt.

Boten är kopplad till en Facebooksida med samma namn, men kontaktas lättast direkt via Messenger genom att söka efter den. Boten kan ge den senaste informationen om antalet smittade, dödsfall och friskförklarade, men också symptom, rekommendationer för att minska risken att bli sjuk och smitta andra, reseråd och sanningar och myter.

Alla användare är anonyma

All information kommer från John Hopkins öppna databas och världshälsoorganisationen WHO. Sedan dess har flera hundra meddelanden skickats till boten dagligen.

Men att skapa en bot är egentligen kontroversiellt för Oscar.

– Jag är inget större fan av Facebook. Jag gillar inte det det de gör, men det är lättare att nå ut till människor så här.

Oscar har valt att inte samla in data om vilka som använder boten, utan bara om de frågor som ställs. Detta är för att kunna lära boten vad det är för information som eftersöks.

– Det var absolut inget jätteprojekt. Om du är duktig på någonting, vad det än är, så krävs det så lite för att göra något som är positivt för andra och som faktiskt kan göra förändring, säger Oscar.

Hur orolig är du själv för corona?

– Inte alls, jag är en ung frisk man som annars mår bra. Om jag ska vara orolig däremot så är det ju att jag utsätter mig själv och andra för risker i onödan genom att inte ta hand om min hygien. Många säger att ”du behöver inte oroa dig” medan andra får det att låta som att hela världen kommer gå under. Någonstans där emellan finns ju en mellanväg, och det är den information som är viktig att förmedla.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04