Stänger. Från och med imorgon införs distansundervisning på Ösbyskolan. Foto: Privat

Värmdöskola tvingas stänga – många fall av corona

Nu stänger en av Värmdös stora grundskolor, Ösbyskolan, på grund av corona. Orsaken är stor smittspridning bland framförallt personalen.

  • Publicerad 12:33, 2 dec 2020

En av kommunens stora F-9-skolor, Ösbyskolan, har beslutat att stänga hela skolan från och med imorgon, torsdag, på grund av corona. Orsaken är att en stor del av personalen har insjuknat, flera av dem med konstaterad covid-19.

- Vi har sett en ökning de senaste veckorna med allt fler i personalen som insjuknat och efter samråd med smittskyddsläkare har vi nu fått rådet att stänga hela skolan. Vi gör det för att minska smittspridningen och minska sociala kontakter, säger Mats Lundström, skolchef i Värmdö kommun.

Första skolan som stänger

Skolan har cirka 800 elever och 110 anställda som nu behöver ställa om för att kunna jobba hemifrån.

- Vi tror att vi kommer att klara det bra, vi är på många sätt en digital skola redan. Alla elever från årskurs fyra har en egen dator och de är vana att jobba med Google meet. Personal och elever har fått öva sedan i våras ifall något sådant här skulle inträffa, säger Ulrika Mjörud, rektor på Ösbyskolan.

Eleverna i åk 4-9 kommer att följa sitt schema och sina lektioner som vanligt, fast på distans, medan de yngre årskurserna får hemuppgifter att göra. En utmaning där är att de yngre barnen behöver ha en vuxen hemma.

- Jag förstår om det blir tufft för vissa familjer, men vi är tvungna att göra det här för att stoppa smittspridningen. Lärarna kommer att ha kontakt med eleverna varje dag och stötta föräldrarna på distans, säger Ulrika Mjörud.

Ösbyskolan är den första, och hittills enda, av kommunens grundskolor som nu tvingas stänga.

- Vi har försökt att hålla skolan öppen så länge det gått men nu tvingas vi ta det här beslutet, säger Mats Lundström.

Enligt rektor Ulrika Mjörud är sannolikt ett flertal elever också smittade av corona, men det är oklart hur många.

Stängt nästa vecka

Idag jobbas intensivt på skolan med att förbereda stängningen.

- Vi måste se till att alla har datorer, laddare och rätt inloggningsuppgifter och att allt funkar, säger Ulrika Mjörud.

Skolan kommer att hållas stängd till att börja med veckan ut och hela nästa vecka, då fattas ett nytt beslut i samråd med smittskyddsläkare.

- Vi hoppas att vi kan öppna igen vecka 51 men jag kan inte svara på det nu, säger Ulrika Mjörud.

De som har samhällsviktiga arbeten och inte kan vara hemma med sina barn, kommer fortfarande kunna lämna dem på skolan, enligt Mats Lundström.

- Det rör sig om ett fåtal elever i de yngre årskurserna, säger han.  

Utmaning att hålla avstånd i skolan

Lemshaga stänger skolan pga sjukdom