Svårtolkade isar. Det ljumma vädret gör att mycket vatten läggs ovanpå isarna, vilka gör de svåra att läsa av. Foto: Friluftsfrämjandet Värmdö

Osäkra isar i helgen: ”Ta det extra försiktigt”

Isarna runt om i Stockholm är tjocka och stabila. Men långfärdsskridskoåkare uppmanas ta det extra försiktigt i helgen.

  • Publicerad 14:21, 14 jan 2022

En kall december gjorde att Stockholms sjöisar växte och blev kraftiga. Men efter de senaste dagarnas väderomslag ökar osäkerheten för de som vill ge sig ut och åka.

– Det är extra svårt att läsa av isarna nu, när det är så mycket vatten på dem. Så min generella varning är att man ska ha extra mycket koll, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet.

Vid långvarig värme försvagas isarna. Det är även svårt att läsa av isen när det är mycket vatten. Samtidigt ökar vattenflödet i bäckar och åar när det blir snösmältning. Det ökar på strömmarna, som i sin tur fräter och försvagar isarna.

Vågar man ge sig ut på isarna i helgen?

– Ja, man kan ge sig ut. Vi har haft bra isläggning så de står pall ett tag till. Man ska alltid vara försiktig, nu ska man vara extra försiktig.

Förra året omkom åtta personer i isolyckor under en och samma vecka i Sverige.

– Skillnaden då var att isarna inte var bra från början, så när värmen kom försvagades de direkt. Nu har vi haft ett betydligt mer stabilt isläge, säger Jan Insulander.